Lajčak: Proleće sledeće godine realan rok za sporazum Srbije i Kosova

Bujanovac, 2. decembar 2022. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje sporazuma dve strane.

Lajčak je za kosovsku RTV21 rekao da je predlog konačnog rešenja evropski predlog uz angažovanje i snažnu podršku Nemačke i Francuske.

Po njegovim rečima, cilj je da se potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije postigne do početka 2024. godine.

Kako je rekao, ono što se ne uradi do tada, možda uopšte neće biti urađeno.

„Treba da damo sve od sebe da iskoristimo preostalo vreme, iskoristimo ovaj jedinstven i veoma povoljan trenutak. Svi elementi su dostupni, imamo punu podršku i EU i SAD i ova situacija bi trebalo da se završi pre 2024. godine, jer tada EU ima evropske izbore i SAD takođe, tako da neće imati vremena i mogućnosti da se fokusiraju na dijalog Kosovo-Srbija. Šta će biti posle izbora, pogotovo američkih, teško je predvideti, tako da mogu da kažem da ono što se ne uradi do početka 2024. godine možda uopšte neće biti urađeno. Zato treba da iskoristimo ovu priliku i svu podršku međunarodne zajednice i postignemo koliko možemo za potpunu normalizaciju odnosa“, rekao je Lajčak u četvrtak.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *