Profesorka Branka zabranila telefone na svojim časovima

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 5. decembar 2022. O zabrani korišćenja mobilnih telefona u školama uskoro će odlučivati Ministarstvo prosvete, a stav pedagoškinja bujanovačkih škola je da bi zabrana itekako unapredila nastavu. Branka Marković, profesorka srpskog jezika u Tehničkoj školi u Vranju, ne dozvoljava učenicima da koriste mobilne telefone na času i uvela je pravilo da se telefoni ostavljaju na katedri.

-Zanimljivo im je to. Verovatno se i oni odmore od telefona za tih 45 minuta, nisu u grču, ne kriju ih ispod školskih rančeva. Skoncentrisani su na gradivo, prate ono što im govorim, mogu da ponove nastavnu jedinicu. Nema tu  hoće ili neće da prihvate. To je to i tačka. Ja odlučujem u učionici. Ima da slušaju. Međusobni dogovor, poštovanje, to je ono što ja postižem, profesionalno i bez prijateljstva sa đacima, tu sam da im pomognem oko učenja i objasnim gradivo – kaže profesorka za Bujanovačke.

Školski pedagozi: Poželjna zabrana mobilnih telefona u bujanovačkim školama

Ideju o „fioci za pažnju na času“ dobila je još pre pet-šest godina. Kako kaže, bila joj je nepojmljiva tolika vezanost za mobilne telefone, kao i naivnost kojom se đaci predaju virtuelnom svetu koji je, kako kaže, prazan i bezdušan.

Smatra da su i đaci zbog toga takvi i da je primetno odsustvo roditeljskih razgovora koji su im neophodni za bilo šta u životu.

-Posebno u ovom današnjem vremenu haosa, nasilja, nepismenosti, bezvoljnosti, pinkovske televizije i besmislenih rijalitija – kaže Markovićeva.

Na pitanje koliko su se časovi promenili uvođenjem ovog čudnog pravila, Branka odgovara:

-Časovi su kvalitetniji i spokojniji. Svi smo zadovoljni. Zaista nemam problema sa đacima – kaže ona.

Njene kolege podržavaju ovu ideju, mada, za sada jedino ona ima takvu fioku.

Pitali smo profesorku i da nam prokomentariše sve češće nasilje među decom u školama.

-Moglo bi se danima pričati o tome. Porodica je prvo mesto gde se formira jedna takva klica. Mora se razgovarati sa decom. Vaspitati ih. Mediji, televizija i kanali na kojima je sve dozvoljeno i koji promovišu nemoral, nasilje, agresiju kao nešto što se podrazumeva, bitno utiču na ponašanje današnjih školaraca – ističe ona.

Smatra da okruženje, društvene mreže, pa čak i neki nastavnici svesno ili nesvesno podstiču neadekvatno đačko ponašanje, jer su nemoćni i slabi da se suprostave i postave granicu.

-Đaci to jedva čekaju. Probaju, smeju ili ne smeju, pa koriste toleranciju, dobrotu, poverenje svojih nastavnika. Pokazati im „zube“ ali ujedno i spremnost na povratno poštovanje, to treba jedan prosvetni radnik da nauči i zna. Normalno, porodica je glavni vaspitač – zaključila je.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će do 20. decembra radna grupa protiv nasilja u školama izaći sa predlozima novih mera i da će se razmotriti zabrana nošenja mobilnih telefona u školama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *