PROMO TEKST

Kako sezonske promene utiču na organizam?

Sezonske promene koje podrazumevaju i promene temperature, snažno utiču na organizam. Njemu je potrebno da se prilagođava i da se izbori sa svim stvarima koje ga, ponekad u sličnom trenutku napadnu. Ono što je naš zadatak, to je da pomognemo svom organizmu da se izbori sa svim promenama.

Izazovi se dešavaju na mnogim poljima.

Sezonsko opadanje kose

Hajde da krenemo od fizičkog aspekta, a to je sezonsko opadanje kose. Postoje neka godišnja doba u kojima kosa opada više. To su takozvana prelazna, proleće i jesen. Dermatolozi i oni koji se bave potrebama kose naglašavaju kako temperaturne promene u ovo doba godine izazivaju razne stvari.

Prelazak iz toplog u hladno vreme ume biti naročito stresno. Posle niza toplih dana dešava se to da koža glave i kosa bivaju isušene hladnim vremenom. Zapravo ćelije kože glave registruju ovu promenu i telo se brani. Čuva rezerve jer se oseća ugroženim i u opasnosti.

Kada se ovo desi, barem nakratko, dok ne dođe do prilagođavanja, kosa počne pojačano da opada. Ova situacija prestaje nakon kratkog vremenskog perioda. U svakom slučaju, na nama je da kosu koliko-toliko osnažimo. To možemo uraditi dobrim šamponom protiv opadanja kose, namenjenim osetljivoj koži glave i baziranim na prirodnim sastojcima.

Češća pakovanja i dodatna hidratacija pomoći će da i vlasi kose izgledaju zdravo i ne budu isušene.

Dehidrirana koža lica

Da se nadovežemo na izgled. I koža lica pati prilikom smene godišnjih doba, mada su za nju možda izazovniji leto i zima. Visoke temperature iziskuju blagu i nežnu negu, kako bi se izbeglo dodatno lučenje sebuma, ali ostala optimalna hidratacija. Tu je i nezaobilazna zaštita od sunca. Napraviti balans je naročito teško tokom leta. Višak sebuma doprinosi utisku da je koža masna, ali ona ispod može biti gotovo potpuno dehidrirana, bez trunke života.

Zimi je koža i naizgled suva, a i ispod dehidrirana, tako da je tu makar malo lakše prepoznati neke od simptoma i odgovoriti na njih u određenom pravcu.

Rešenje je svakako nekomedogena kozmetika koja neće zapuštiti pore. Pri tom, zamašćivanje lica čak ni u zimskim danima ne donosi dobrog. Potrebno je pronaći prirodnu negu koja pokreće kolagenske niti i čini kožu svežijom, a da pri tom na površini ona bude glatka i nežna. U zavisnosti od svog tipa kože, odaberite odgovarajuću kremu.

Suva koža tela

Treći nezaobilazan aspekt fizičkog izgleda je suva koža tela. Sezonske promene utiču pre svega na njeno isušivanje. Jedan od glavnih simptoma je zatezanje kože. Zatezanje se uglavnom događa usled suvoće.

Ona se može ukloniti losionima koji su namenjeni nezi suve kože. U mnogome može pomoći i piling koji će otvoriti pore tokom tuširanja. Naravno, piling je poželjno raditi nekoliko puta nedeljno, ne svakog dana. Mlaka voda i neka uljana kupka takođe mogu prijati. Nakon toga, losion za sprečavanje isušivanja može biti gotovo blagotvoran. Treba pustiti da ga koža dobro upije, a onda obući odeću.

Ovaj postupak obavezan je uveče, a ako nije previše zahtevno zbog posla ili jutarnjih obaveza, poželjno je ovo uraditi i ujutru, za bolje rezultate.

Infekcije disajnih puteva

Kada su sezonski zdravstveni problemi u pitanju, jedan od najčešćih je infekcija disajnih puteva. Frekventniji je u proleće i jesen, kada se vreme menja iz toplog u hladno. One mogu biti slične sezonskom gripu, čak i mononukleozi, a zapravo nisu to. Javlja se curenje nosa i blaga kijavica.

Prenose se lako, aerobnim putem sa osobe na osobu, direktnim kontaktom, ali i preko kontaminiranih površina. Skoro ih je nemoguće izbeći jer se na površinama zadržavaju i do 18 sati.

Nabolje je lečiti ih na prirodan način jer su antibiotici u njihovom slučaju više šteta organizmu, nego korist protiv infekcije. Može pomoći etarsko ulje žalfije, koje se udiše, propolis, naravno, prirodni, kao i vitamin C.

Sezonske alergije

Najaktuelnije su u vreme proleća, kada se priroda budi, a polena je svuda unaokolo. Neki čak tvrde da od marta do septembra muče muku sa alergijama, što je, priznaćete, veoma dugo, ako ste im skloni. Mada ništa nije lakše i ako kraće traju.

Stručnjaci kažu da se alergije dešavaju tako što se alergen histamin oslobađa iz ćelija i to prvenstveno u disajne puteve, nosni, sinusne i suzne kanale. Zato se ove alergije manifestuju preko curenja nosa i svraba i crvenila očiju.

Naravno da se preporučuje što manje kontakta sa alergenom, ali verujemo da ova informacija ništa ne znači, budući da ga je nemoguće izbeći, ako želimo vreme da provedemo napolju. Pošto kortikostreroidi mogu pomoći, ali znamo da se oni ne smeju ni uzimati ni mazati duži vremenski period, način lečenja mogu biti suplementi.

Tu je i alergijska imunoterapija u vidu injekcija. Ipak, ona prave i dugotrajne rezultate dostiže tek nakon nekoliko godina primene.

 Prehlada i epidemija gripa

Pomenuli smo malopre u okviru infekcije disajnih puteva da je možemo pomešati sa prehladom i gripom. Prehlade su česte prilikom prelaska iz toplijeg u hladnije vreme. Naravno da je sezonski grip aktivan takođe u ovom periodu. Treba imati u vidu da je grip opasniji od prehlade jer je on zapravo virus koji se širi organizmom. Oni koji imaju neke ozbiljnije zdravstvene probleme ne bi trebalo da ga leče sami i kod kuće.

Prati ga, pored bola u grlu i curenja nosa, koji su takođe i simptomi prehlade, temperatura, bol u mišićima i slabost celog tela. Olakšavajuća okolnost je što postoji vakcina protiv sezonskog gripa koja može pomoći da ga izbegnete.

Pored vitamina i suplemenata, preporuka su odmor i topli napici, ali i antibiotici, u konsultaciji sa lekarom. Tako će sezonski grip svakako brže protutnjati kroz vaše telo.

Migrene i glavobolje

Verovatno često čujete od nekoga da je meteoropata. U nauci je opšte prihvaćena vrsta glavobolje koja ima veze sa promenom vremenskih prilika. Ova se glavobolja razlikuje od, na primer, glavobolje usled umora i nenaspavanosti.

Najčešće je opisuju kao „strezanje obruča oko glave”. Taj nevidljivi obruč može stezati intenzivnije u čeonom delu, a kod pojedinih je bol ipak jača na temenu. Kako god bilo, nije prijatno. Neki kažu da im se ovi problemi toliko ozbiljno manifestuju, da su ponekad praćeni onesvešćivanjem i opštom slabošću tela.

Jedan od saveta lekara je da prilikom promene vremena određeni deo dana provedete napolju, kako bi se organizam postepeno prilagođavao promeni. Ako ste sve vreme u zatvorenom, gde je temperatura slična tokom celog dana, naravno da će telo doživeti šok zbog izlaska napolje.

Naravno, i ovde određena terapija igra važnu ulogu, kao i suplementacija. Pojedinci tvrde kako ne mogu bez infuzije da zamisle taj prelazni period. Problemima ovog tipa krenite u susret i preduzmite neophodne korake, nemojte dozvoliti da oni vas čekaju.

Ojačavajte imunitet

Kao zaključak možemo navesti jednu poprilično opštu stvar, a to je da jačanje imuniteta tokom čitave godine u mnogome može pomoći da se i sezonske promene brže prevaziđu. To jačanje treba da se sprovede na više nivoa. Prvi je kvalitetna ishrana, drugi boravak u prirodi, a treći suplementacija.

Ponekad ne možemo sve dobiti iz hrane, stres i životne okolnosti utiču na brže trošenje resursa, zato proverom koji od suplemenata nam fali, možemo ga nadoknaditi i time sprečiti probleme. Zdrav organizam, odnosno, zdrav imunitet, dobra su garancija da nas sezonske promene ne mogu mnogo ugroziti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *