„Svetosavci“ na konferenciji u Beogradu: Kako ćemo da se čujemo

Bujanovac, 10. decembar 2022. Učenici bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava” zajedno sa gimnazijalcima iz Vranja nastavili su učešće na projektu “O mladima za mlade” u organizaciji Unije srednjoškolaca Srbije (UNSS). Oni su učestvovali na dvodnevnoj konferenciji o pravima i položajima učenika srednjih škola Srbije pod sloganom “Kako ćemo da se čujemo?”, održanoj u Beogradu.

Učenice trećeg razreda smera carinski tehničar Lara Jocić i Anastasija Ristić imale su priliku da slušaju i razgovaraju o pravima i položaju učenika u Srbiji. Cilj dijaloga je unapređenje položaja učenika, implementacija srednjoškoaca u relevantnim ministarstvima i uključivanje u donošenju važnih odluka.

Ideja Unije srednjoškolaca Srbije je formiranje Zajednice učeničkih parlamenata koju bi činili predstavnici svih učeničkih parlamenata Srbije kako bi razmenjivali iskustva, donosili zajedničke odluke i uticali na unapređenje položaja učenika u Srbiji.

-Ovakve organizacije i edukacije su veoma značajne za naše učenike. Ovim putem se učenici osnažuju i stiču veće samopouzdanje, usvajaju bolje komunikacijske veštine, uključuju u važne društvene događaje, a pri tom i stiču nova poznanstva i ponose lepe uspomene. Učenice koje su bile akteri pomenutog skupa će rado preneti sve novostečene informacije Đačkom parlamentu naše škole, a na taj način će stići i do ostalih učenika. Važno nam je da učenici znaju što više o svojim pravima i o svom položaju u društvu, da radimo na njihovom osnaživanju i razvoju ličnosti – rekla je za naš portal mentor profesor u ovom projektu Jelena Stevanović.

Konferenciji, održanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, prisustvovali su i predstavnici državnih institucija, među kojima i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković od koje su učenici čuli veoma korisne i važne informacije.

Radionice su održane u Beogradu 8. i 9. decembra, a učestvovali su svi srednjoškolci Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *