Bujanovac danas među gradovima sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji

Bujanovac, 12. decembar 2022. – Bujanovčani ovog ponedeljka udišu veoma zagađen vazduh sa prisustvom opasnih pm10 i pm2.5 čestica u vazduhu mnogo većim od prihvatljivih, pokazuju uređaji za merenje vazduha Klimerko.

Uređaj postavljen u naselju Karakačka u podne je zabeležio pristustvo 73 pm10 čestica u metru kubnom vazduha, a onaj kod parka 59. Klimerko ovaj vazduh karakteriše kao zagađen.

Da bi se bolje shvatile razmere zagađenosti vazduha u Bujanovcu, navodimo da se u isto vreme u Boru ove vrednosti kreću od 20-32.

Bujanovac u sredu drugi najzagađeniji grad u Srbiji

Prema stručnim kriterijumima, prihvatljivo zagađenje vazduha podrazumeva do 45 pm10 čestica u kubiku vazduha.

Tamo gde su postavljeni uređaji za merenje, ovog ponedeljka Bujanovac spada u sredine sa najzagađenijim vazduhom uz Aleksinac, Kosjerić, Bosilegrad i Inđiju.

Građani smatraju da je razlog tome, osim požara na deponiji tokom proleća i leta, asfaltna baza koja se nalazi na gradskoj periferiji, ali nadležni u lokalnoj samoupravi trde da ova firma sprovodi sve zakonske ekološke standarde.

Crkveni odbor Bujanovac: Protest i blokada puta ako inspekcije ne preduzmu nešto oko asfaltne baze

Zbog toga je Crkveni odbor krajem oktobra najavio protest ispred Opštine i blokadu puta pored kojeg se nalazi baza, ukoliko inspekcijske službe ne izvrše kontrole i, kako kažu, konačno spreče trovanje građana.

Bujanovac je nekoliko puta ove godine predstavljao pravu ekološku bombu sa vazduhom najzagađenijim u Srbiji.

Ekološka katastrofa: Bujanovčani dišu najotrovniji vazduh u Srbiji

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *