„U njihovim patikama“: Veliki uspeh ekipe bujanovačke škole „Sezai Suroi“

Bujanovac, 12. decembar 2022. – Tim bujanovačke Srednje škole „Sezai Suroi“ osvojio je drugo mesto na zajedničkom projektu UNHCR-a i Ministarstva prosvete „U njihovim patikama“, koji je poslednjih sedam meseci sprovođen širom Srbije a bavi inkluzijom izbeglica.

Ekipu škole činile su učenice koordinatorke Šejnaze Sabedini, Herolinda Demiri i, sada već studentkinje, Blendina Hiseni i Rina Junuzi zajedno sa koordinatorkom profesorkom Jelenom Ranđelović.

Profesorka Ranđelović objašnjava da su tinejdžeri iz devet škola od Sombora do Bujanovca predložili su i sproveli projekte u svojim lokalnim zajednicama koji u velikoj meri olakšavaju inkluziju izbeglica u nove sredine.

Đaci iz „Sezai Suroi“ osvojili 100.000 dinara na takmičenju UNICEF-a

-Nakon analize sprovedenih projekata, žiri je odlučio da drugu nagradu dodeli našoj školi „Sezai Suroi“, koja se istakla osmišljavanjem celog niza aktivnosti, počevši od organizovanja lokalne radionice ‘U njihovim patikama’, preko organizovanja zajedničkog časa sa vršnjacima srpske, romske i izbegličke populacije, obeležavanja Međunarodnog dana izbeglica performansom na gradskom trgu u Bujanovcu, pa sve do pravljenja Priručnika jezičkih situacija koji treba da pomogne prinudno raseljenim ljudima iz Ukrajine, kaže profesorka Jelena.

Dodaje da su mladi pokazali da, uprkos zabrinjavajućoj statistici porasta ksenofobije, imaju empatiju i razumeju sa kakvim se izazovima susreću njihovi vršnjaci koji su prinuđeni da napuste svoje domove.

Prvo mesto pripalo je timu Matematičke gimnazije iz Beograda, a treće Gimnaziji „Veljko Petrović“ iz Sombora.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *