Konstitutivna sednica Saveta Albanaca, većine nema ni 40 dana posle izbora

Piše: N. Stevanović
Bujanovac, 14. decembar 2022. (Foto arhiva) –  Iako još uvek nema dogovora oko većine u novom sazivu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), danas će biti održana konstitutivna sednica saveta. Kako je najavljeno, sednici će prisustvovati ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.

Kako nalaže zakon, konstitutivnu sednicu je zakazao upravo ministar Žigmanov i na dnevnom redu je verifikovanje mandata svih 15 članova saveta.

Razgovore oko formiranja vladajuće većine pokrenula je Partija za demokratsko delovanje (PDD) kao pobednik izbora, ali dogovora još uvek nema, potvrdio je u sredu našem portalu Ragmi Mustafa, predsednik NSA u prošlom sazivu.

PDD: Dobijamo pretnje zbog Nacionalnog saveta, opštinska vlast se dovodi u pitanje

Prepreku u razgovorima o koaliciji predstavlja zahtev Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua da ovoj stranci, iako ima samo 2 mandata, pripadne mesto predsednika.

Iz PDD je ranije saopšteno da se zbog koalicije u NSA članovi ove stranke suočavaju sa pretnjama i uslovljavanjem.

Na izborima 13. novembra PDD je osvojila 5 mandata, koliko i Alternativa za promene, po dva člana saveta imaju PDP i Demokratska partija Nagipa Arifija, a jednog predstavnika Demokratska partija Albanaca (DPA).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *