Albanci nemaju problem sa Srbima u Bujanovcu već sa državom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. decembar 2022. Savet za međunacionalne odnose opštine Bujanovac, u kojem nema Srba, organizovao je u četvrtak okrugli sto na temu Međunacionalni problemi u Bujanovcu, a zaključak je da problema među nacionalnim zajednicama nema. „Albanci nemaju problem sa lokalnim Srbima, već sa državnim institucijama“, poručio je predsednik prošlog saziva Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

Bujanovačke su od predsednika Saveta Bekima Fazlijia pokušale da saznaju zašto u ovom telu nema predstavnika srpske zajednice, a umesto njega je odgovorio predsednik bujanovačke Skupštine Enver Ramadani.

Po njegovim rečima, Srba nema jer njihovi politički predstavnici – Nenad Mitrović, šef lokalnog odbora SNS, i Stojanča Arsić, lider grupe odbornika sa liste SPS, neće da predlože članove.

-Savet ima pet članova, a srpska zajednica nije zastupljena jer nisu predloženi članovi. U savetu su predstavnici albanske, ali i romske zajednice – kaže Ramadani.

Međutim, u članu 98 Zakona o lokalnoj samoupravi navodi se da predstavnike srpskog naroda za Savet „predlaže radno telo skupštine lokalne samouprave, koje obavlja poslove u vezi sa kadrovskim pitanjima“.

Dakle, ne političari, koji u slučaju opštine Bujanovac bojkotuju i sednice skupštine i ostale organe još od 2020. godine i formiranja „svealbanske“ većine.

Okruglom stolu u Domu kulture pristvovali su predstavnici albanske i srpske zajednice, ali nije bilo Roma, jer su, kako je rečeno, bili sprečeni drugim obavezama.

Mustafina izjava da „Albanci nemaju problem sa lokalnim Srbima, već sa državnim institucijama“ mogla bi da bude zaključak današnjeg skupa.

Udžbenici na albanskom jeziku na primer, nisu međuetnički već problem koji naša zajednica ima sa Ministarstvom prosvete. Kao što je izostanak zapošljavanja Albanaca u sudstvu, tužilaštvu, policiji, socijalnoj zaštiti i tako dalje, odgovornost države – rekao je Mustafa.

Predsednik Skupštine Ever Ramadani iskoristio je prisustvo sekretara lokalnog Crvenog krsta Bratislava Lazarevića da postavi pitanje kako je moguće da od 27 radnika CK, koliko ih je bilo 2021. godine po zavničnom izveštaju iz CK, nijedan nije Albanac.

Ramadani je ocenio da je to skandalozno.

Bratislav Lazarević, sekretar CK

-Skoro 15 godina nismo zaposlili novog radnika, samo smanjujemo broj. Ove godine je primljen Albanac na poslovima vozača. Ranije smo imali sedmoro Albanaca i četvoro Roma u kolektivu, od kojih su neki otišli u penziju, neki napuštali posao. Kod nas u ogromnoj većini rade ljudi koji su tu više od 20 godina. Zbog smanjenja obima posla nema zapošljavanja, da ga ima ne bi bilo problema – odgovorio je Lazarević.

Sa njegovom konstatacijom da Crveni Krst ravnomerno i prema realnim potrebama raspoređuje humanitarnu pomoć, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, Ramadani se složio.

Okruglom stolu su prisutvovale i direktorka Srednje škole „Sveti Sava“ Svetlana Manasijević i psihološkinja u OŠ „Branko Radičević“ Tatjana Jocić.

Ona je istakla da među učenicima nema etnički motivisanih sukoba i da za godinu dana koliko deca, zbog rekonstrukcije matične škole, koriste prostor Srednje škole „Sezai Suroi“, nije bilo nikakvih problema.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *