Vredne ruke: Veče srpske narodne nošnje (foto)

Piše: Ivana Jovanović

Bujanovac, 15. decembar 2022. Revijom srpske narodne nošnje u sredu uveče u Bujanovcu završena je  tradicionalna manifestacija „Vredne ruke”.

U maloj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ druge večeri posetioci su imali priliku da se upoznaju sa narodnom nošnjom iz svih krajeva Srbije i da se, kroz reviju narodnih nošnji, upoznaju sa detaljima izrade svakog komada.

-Ovogodišnji program „Vrednih ruku“ u fokus stavlja narodne nošnje sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa, tradicije i običaja, ali i identiteta i obeležja jedne zajednice – rekao je za Bujanovačke Vladimir Stojković, saradnik za kulturne aktivnosti u Domu kulture.

Manifestacija se održava već 22 godine, a prvih 12 godina izlagani su ručni radovi, uglavnom ženski, da bi se kasnije tematika izložbe promenila i u centar pažnje postavilo kulinarstvo.

-Pretprošle godine tema izložbe bili su stari zanati, a ove godine je akcenat je stavljen na jedan od najlepših delova naše tradicije, na nošnje – objašnjava Stojković.

Veče je otvorila mlada Minja Tašković, a zatim je usledila revija narodnih nošnji članova KUD „Soko“ iz Bujanovca.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa načinom izrade svakog komada, počev od nošnje iz Bujanovca, Vranja, Kosovskog pomoravlja, pa sve do nošnje iz Ponišavlja, Šumadije i istočne Srbije.

Reviju je otvorio najmlađi član KUD „Soko“.

Nakon revije posetioce su dočekali stolovi prepuni slanog i slatkog posluženja, za šta su bili zaduženi učenici srednje škole „Sveti Sava“ iz Bujanovca, na čelu sa svojim profesorima.

-Kao i svake godine, učenici stručne škole „Sveti Sava“ sa smera kuvar-konobar servirali su koktel i bili zaduženi za posluživanje. Svi mi vrlo rado učestvujemo u pripremi koktela i posluživanju posetilaca, jer nam je čast i zadovoljstvo da svake godine budemo deo ove priče – rekla je za naš portal Jelena Trajković, profesorka kuvarstva.

Mala sala Doma kulture bila je zaista mala da primi sve ljubitelje srpske narodne tradicije i običaja.

 

   

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *