Ministarka zdravlja: Zakazivanje pregleda tokom celog meseca, a ne samo od prvog do petog

Bujanovac, Beograd, 16. decembar 2022. – Zakazivanje pregleda kod lekara biće  moguće tokom celog meseca a ne kao do sada samo od 1. do 5, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona je „dala zadatak“ pomoćniku za digitalizaciju u Ministarstvu zdravlja da ova promena u zakazivanju pregleda zaživi već od 20. decembra.

U domovima zdravlja uvek mora da ima otvorenih termina, a „ako ne mogu da se popune, onda su odgovorni direktori“.

A ako direktori nisu u stanju da svoje radiologe organizuju tako da pregledaju pacijente koji imaju državno zdravstveno osiguranje, „e, pa onda neće biti direktori“

-Znači, stalno mora da bude zeleno. Neka bude 25 pregleda, što da ne, koliko puta sam ostala do sedam sati uveče da pregledam pacijente. Neka se plati to ljudima, ja nemam ništa protiv prekovremenih sati, ali ne može da se desi da ja pregledam pet pacijenata u državnoj službi, a onda 25 u privatnoj“.

„Mi koji radimo u klinikama, svako od nas jednom nedeljno ima neki svoj ambulantni termin i mi nismo ni bili svesni da se pregledi zakazuju samo od 1. do 5. u mesecu“, rekla je Grujičić za RTS. Njoj nije jasno zašto je to bilo tako i naravno da treba da bude moguće da se termini zakazuju svakog dana.

Ministarka je objasnila da svi lekari specijalisti rade po istim protokolima, po istim principima, te da nema nikakvog razloga da pacijenti traže starijeg ili mlađeg lekara, ali ako hoće nekog određenog, onda će možda morati da „sačekaju nedelju ili dve“. Hitni slučajevi idu u Urgentni centar.

Navodi i da svi oni koji imaju problem sa zakazivanjem mogu da joj se obrate na imejl danica.grujicic@zdravlje.gov.rs i dodaje da će se pacijentima najpre zakazati pregledi, a zatim utvrditi zbog čega moraju da se obraćaju resornom Ministarstvu kako bi zakazali termin.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *