Mitrović: Albanci krive državu, a sve rade na štetu Srba u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. decembar 2022. Savet za međunacionalne odnose opštine Bujanovac u kojem nema Srba nema nikakvu svrhu, poručio je šef bujanovačkih naprednjaka i narodni poslanik Nenad Mitrović. „Kako mogu da donose bilo kakve zaključke o međunacionalnim odnosima i da procenjuju da su odnosi dobri kad nema Srba da iznesu svoj stav“, pita on.  U izjavi za Bujanovačke  demantovao je predsednika bujanovačke Skupštine Envera Ramadanija koji kaže da u Savetu nema Srba jer političari neće da ih predlože.

-Članove Saveta ispred srpske zajednice ne predlažu političari, već radno telo Skupštine, tako kaže Zakon o lokalnoj samoupravi – kaže Mitrović čime je potvrdio pisanje našeg portala kada smo citirali stav 98 pomenutog zakona.

Bujanovačke su u četvrtak objavile tekst o okruglom stolu u organizaciji Saveta za međunacionalne odnose u kojem nema Srba, a sa kojeg je poručeno da „Albanci nemaju problem sa Srbima u Bujanovcu, već sa državom“.

Albanci nemaju problem sa Srbima u Bujanovcu već sa državom

-Albancima nije kriva država Srbija, već su sami sebi krivi. U Bujanovcu imamo jednonacionalnu vlast, sve poluge vlasti, sve funkcije, od predsednika opštine do direktora, drže Albanci. I onda dođe neko na Savet i kaže međunacionalni odnosi dobri, e pa nisu. Srbi nisu zadovoljni ovakvom lokalnom vlašću, nisu zadovoljni što „svealbanska“ koalicija odlučuje u njihovo ime i na njihovu štetu – naglašava Mitrović.

Na jučerašnji okrugli sto nije bio pozvan i od njega nije traženo da predloži predstavnike iz srpske zajednice za članove Saveta, potvrdio je.

Kako je rekao, Srbi su jula 2020. godine, kada je formirana albanska vlast u Bujanovcu, dobili jasnu poruku da Albanci ne žele nikakvu saradnju sa njima.

Izopštili su tada 42 odsto stanovništva opštine, koliko ima Srba, iz svakog društvenog i političkog života. Ovaj njihov Savet za međunacionalne odnose bez Srba samo je jedan od primera. Da ne govorimo o zapošljavanju, o odnosu 59 Albanaca i 6 Srba. Pa onda pričaju besmislene priče da Srbi nemaju razloga za nezadovoljstvo i sami procenjuju na Savetu da su odnosi zadovoljavajući – kaže on.

Dodao je da očekuje da će opštinska vlast nastaviti da radi na štetu srpske zajednice i da će se to videti i na budžetu za narednu godinu, kao što se videlo i na prethodnim od 2020. godine.

-Očigledno je da je vlast Nagipa Arifija, Šaipa Kamberija i Šćiprima Muslija oformljena radi ispunjavanja njihovih ličnih i partijskih interesa, a na uštrb Srba. I u 2023. godini će Srbi dobiti minimalna sredstva iz budžeta – naglašava on.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *