Uredba stupila na snagu, kako do statusa ugroženog kupca i manjeg računa za struju

Bujanovac, 17. decembar 2022. Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na snagu danas.

Milan Aleksić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike rekao je za RTS da su uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno da će ubuduće  znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

Bujanovačke su ranije pisale da je zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca od početka godine podnelo preko 1000 stanovnika opštine Bujanovac, a u tekstu ispod možete videti i kako podneti zahtev, odnosno šta je sve potrebno od dokumentacije.

Preko 1000 zahteva u Bujanovcu, evo kako do statusa energetski zaštićenog kupca

-Kada će dobiti umanjeni račun zavisi od efikasnosti lokalne samouprave – napomenuo je Aleksić.

Dodao je da pravo ko ima da se prijavi za energetski zaštićenog kupca je definisano Uredbom, a kriterijumi su materijalni položaj koji se odnosi na mesečne prihode članova domaćinstva, po imovinskom stanju, socijalna primanja ili dečiji dodaci.

Pravo imaju i građani sa teškim zdravstvenim stanjem.

Uvedena je novina da se za seoska domaćinstva koja su bila ograničena kvadraturom, sada primenjuju kriterijumi po njihovim prihodima, a ne kvadraturi.

-Tri puta više novca je opredeljeno za zaštitu energetski ugroženih domaćinstava, kako bi što više građana moglo da koristi pogodnosti – rekao je on.

Radi se o četiri milijarde dinara, a podignuti su i pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira.

-Na primer, tročlana porodica koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, može da dobije popust 1.565 dinara na taj račun – kaže Aleksić.

Istakao je da je procedura za prijavu veoma jednostavna, zahtevi se nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, a uveren je da će opštine štampati prijave i da će one moći da se preuzmu na licu mesta.

Pravo na umanjene račune od 40 do 60 odsto imaće i domaćinstva koja koriste toplotnu energiju i kriterijumi su isti.

Prošle godine je 68.129 građana iskoristilo pravo na umanjenje računa za električnu energiju, što je znatno manje nego prethodne godine.

Procene su da će sada 190.000 domaćinstava imati pravo na popust.

Aleksić kaže da je posle analize ustanovljeno da je mnogo većem broju građana potrebna pomoć.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *