Budžet Bujanovca 1,66 milijardi, evo gde će se trošiti novac građana

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. decembar 2022. Budžet opštine Bujanovac u 2023. godini iznosiće 1,66 milijardi dinara po nacrtu odluke koji je u utorak usvojilo Opštinsko veće. Za projekte putne infrastrukture planirano je 250,5 miliona dinara, a predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da se udovoljavalo svim zahtevima mesnih zajednica trebalo bi izdvojiti čak 350 miliona. Sekretar Opštinskog veća Murat Dalipi odbio je zahtev novinara Bujanovačkih da dobije nacrt odluke o budžetu i raspodeli sredstava iz Koordinacionog tela, a predsednik Arifi je ponovo „polemisao“ sa objavama našeg portala.

-Stalno možemo da čujemo kritike da se asfalt ne jede, a svi traže asfaltiranje – rekao je Arifi na sednici Opštinskog veća.

Ubedljivo najskuplji projekat, od stotinak u odeljku Putna infrastruktura, jeste rekonstrukcija obilaznice od Gnjilanskog puta ka Velikom Trnovcu, za šta je planirano 54,5 miliona dinara.

Od 95,4 miliona dinara koliko će Koordinaciono telo (KT) investirati sledeće godine u opštinu, 30 miliona ide za pomenutu obilaznicu.

Albanska zajednica će od KT dobiti oko 54 miliona dinara (56 odsto), ne računajući  „zajedničke“ projekte, odnosno investicije u  sredinama u kojima žive i Albanci i Srbi i Romi.

U nacrtu budžeta je i 251 miliona dinara za izgradnju sportske sale u školi u Biljači.

Za podsticaje u preduzetništvu planirano je 20 miliona, 4 manje nego ove godine, dok je za subvencije pojoprivrednicima planirano 14,5 miliona.

Jednokratna pomoć za studente iznosi 15 miliona, a stručna praksa će se finansirati sa 25 miliona dinara, koji se prenose iz ovogodišnjeg budžeta.

Opština će i naredne godine finansirati đačke užine u osnovnim školama sa 27 miliona dinara.

Kako je rekao Arifi, građani i omladina će iz budžeta direktno dobiti oko 80 miliona dinara.

Sportski klubovi mogu da računaju na dotacije od ukupno 6 miliona dinara, a za medije je predviđeno 5,5 miliona dinara.

Iznos za plate zaposlenih u javnom sektoru povećan je za 12,5 odsto, koliko će zarade biti povećane od 1. januara.

JP „Komunalac“ će po Posebnom programu pomoći iz opštinskog budžeta dobiti 17 miliona dinara.

Od tog iznosa 6,3 miliona dinara ide za reprogram duga za struju, a 6 miliona je planirano za popravku fontana na gradskom trgu.

Arifi je, po ustaljenom običaju, „polemisao“ sa objavama našeg portala i ovoga puta.

Naime, pokušao je da demantuje navode Bujanovačkih da o budžetu nije održana javna rasprava, rekavši da se o budžetu razgovaralo sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova.

To u tekstu objavljenom u ponedeljak uopšte nije osporavano, već je samo konstatovano da javne rasprave, na kojoj bi moglo da se čuje mišljenje građana o tome kako će se trošiti njihov novac, nije bilo, što je potvrdio i šef kabineta predsednika Sali Salihi.

Bez javne rasprave o budžetu Bujanovca za 2023, nadležni kažu nema vremena

Inače, diskusije većnika o nacrtu budžeta nije bilo, osim jednog pitanja oko izdvajanja milion dinara za Crveni krst Bujanovac.

Budžet je predstavio načelnik Odeljenja za finansije Boban Pavlović.

O nacrtu budžeta raspravljaće se na sednici Skupštine u petak (23. decembar).

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *