Behluli: Popis pokazao da Preševska dolina odumire, neko mora da odgovara zbog toga

Bujanovac, 22. decembar 2022.- Neko mora da bude odgovoran za masovan odlazak Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, što su pokazali i rezultati popisa. Da sve bude još gore, mnogi se spremaju da odu, kaže za Bujanovačke Nedžat Behluli, lokalni privrednik i medijski radnik čija stranica na Fejsbuku ima veliki uticaj među Albancima.

-Kada sam nedavno objavio da je u opštinama Bujanovac i Preševo popisan rekordan broj Albanaca, 96.359, umalo se nisam onesvestio od radosti, ali danas moram da pokvarim zabavu informacijom koja će možda iznervirati Albance. Radi se o činjenici da od ovog broja, 37.521 Albanac živi van ove dve opštine, kaže Behluli.

-Nije ovo lako, ali je istina – dodaje on.

Behluli kaže kako veruje da je broj ljudi koji su otišli daleko veći, a situaciju naziva alarmantnom.

Kao primer navodi svoju mahalu u selu Lučane gde, kako tvrdi, od 42 kuće neko živi samo u 17.

-I kad kao papagaj ponavljam da Preševska dolina tiho umire, niko me ne shvata ozbiljno – zaključuje Behluli.

Bujanovačke su ranije danas objavile izjavu direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića koji je rekao da u tri opštine juga Srbije trenutno živi najviše 62.000 Albanaca, iako ih je popisano stotinak hiljada.

Zavod za statistiku: U Bujanovcu i Preševu trenutno živi 62.000 Albanaca

On je pohvalio saradnju sa albanskom zajednicom tokom popisa i, kako je naglasio, njeno poverenje prema Republičkom zavodu za statistiku.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *