Mitrović: Obilaznica Gnjilanski put – Veliki Trnovac nije zajednički projekat, tamo ne žive Srbi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. decembar 2022. Politički lideri Srba u Bujanovcu u sredu su u Bujanovačkoj Banji imali sastanak sa predstavnicima Koordinacionog tela,  što su najavile Bujanovačke, na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog budžeta opštine za narednu godinu i raspodele novca iz KT, potvrdio je našem portalu Nenad Mitrović, narodni poslanik i šef bujanovačkog odbora SNS. „Obavestili smo KT da će od ukupno 212 miliona za investicije srpska zajednica dobiti samo 33 miliona, što je daleko ispod 40 odsto koliko bi trebalo i potpuno je neprihvatljivo za nas“, kaže Mitrović.

U kabinetu predsednika opštine Bujanovačke su saznale da se Nagip Arifi jutros sastao sa predstavnicima KT, ali još uvek nema zvaničnih informacija o toku sastanka i eventualne odluke u vezi zahteva Srba. Ove informacije nema ni Mitrović.

Po njegovim rečima, u odluci o raspodeli novca za investicije iz KT sporan je najskuplji projekat, obilaznica od Gnjilanskog puta ka Velikom Trnovcu vredan 30 miliona, koji opštinska vlast računa kao „zajednički“.

-Za nas je neprihvatljivo da se projekat obilaznice računa kao zajednički, jer tamo nema Srba – ističe Mitrović.

On tvrdi da su raspodelom po toj odluci Srbi oštećeni za 10 miliona dinara, odnosno da će dobili 27 procenata sredstava, a ne 40 kako bi trebalo.

Naglasio je da je opštinskim budžetom srpska zajednica oštećena još više, odnosno da po aktuelnom nacrtu dobija samo 15 odsto.

-Ponavljam, mi samo tražimo da se poštuje princip 60:40, dakle da albanska i romska zajednica dobijaju 60 odsto sredstava, a srpska 40 odsto, ništa više od toga. Taj paritet se ne poštuje od 2020. godine i formiranja albanske vlasti u opštini. Od tada je srpska zajednica oštećena za oko 100 miliona dinara – kaže Mitrović.

Dodao je da srpska strana želi da bude konstruktivna i još jednom pozvao Arifija i njegovog koalicionog partnera Šaipa Kamberija da poštuju paritet 60:40.

Po njegovim rečima, ovaj budžet je najgori od 2002. godine.

Sa predstavnicima dve srpske odborničke grupe u lokalnom parlamentu – koalicije oko SNS koju predvodi Mitrović i liste SPS na čelu sa Stojančom Arsićem, razgovarala je Jelena Čolić, zamenica direktorke Službe Koordinacionog tela.

Hitan sastanak Koordinacionog tela i predstavnika Srba u Bujanovcu zbog opštinskog budžeta

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *