Kurti donirao 1,2 miliona evra Albancima u tri opštine u Srbiji

Bujanovac, 24. decembar 2022. Kosovska vlada donela je u petak odluku o dodeli 1,2 miliona evra albanskim učenicima, studentima, aktivistima, umetnicima, omladinskim udruženjima, nevladinim organizacijama i sportskim klubovima u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Novac je obezbeđen kroz saradnju sa Nacionalnim savetom Albanaca.  Predsednik saveta Ragmi Mustafa i kosovski premijer Albin Kurti krajem oktobra potpisali su memorandum o saradnji.

-Finansijska i institucionalna podrška Republike Kosovo albanskim građanima u Preševskoj dolini jeste od velikog značaja i itekako je dobrodošla. Hvala Kosovo – naveo je lider Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi.

Kurti i Mustafa potpisali: Za prava Albanaca

Po rečima Mustafe, albanska zajednica u Srbiji od kosovske vlade dobija 78 grantova za projekte, 107 godišnjih stipendija od 1.000 evra, besplatne udžbenike za 4010 učenika u vrednosti od 255 hiljada evra, ali i lobiranje u u američkom Senatu, Kongresu i Stejt department.

-Zamislite sledeću godinu kada se pridruži i Albanija – poručuje Mustafa.

Nacionalni savet Albanaca već je objavio listu od 107 studenata dobitnika stipendija po konkursu od 2. novembra.

Konkurs NSA: Za očuvanje identiteta Albanaca

Kosovska vlada izdvojila je u ovogodišnjem budžetu 2 miliona evra za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa,  o čemu su Bujanovačke pisale.

Od kosovske vlade još nema obećanih 2 miliona evra, a kad će ne zna se




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *