Mustafa: Neću da verujem da direktor Zavoda za statistiku radi po Vučićevom diktatu

Bujanovac, 26. decembar 2022. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa reagovao nakon objavljivanja prvih rezultata popisa  upitavši direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića kako je moguće da su više od 22 odsto nerezidenata u Srbiji Albanci, koji čine samo 1,2 odsto ukupnog stanovništva.

-Ne želim da verujem da ste postupili po diktatu predsednika Vučića, koji je 26. oktobra izjavio da se „nakon popisa, koji je u toku,  neće znati tačan broj Albanaca u Srbiji, jer mnoge porodice u Bujanovcu, Preševu i Medveđi popisuju članove koji ne žive u Srbiji” – kaže Mustafa.

Bujanovačke su ranije pisale o prvim rezultatima popisa koji pokazuju da ukupan broj stanovnika u Bujanovcu, Preševu i Medveđi iznosi 84.169 iako je popisano  123.852 građana, a Kovačević je procenio da u tri opštine živi oko 62.000 Albanaca.

Zavod za statistiku: U Bujanovcu i Preševu trenutno živi 62.000 Albanaca

 

Razlika između broja popisanih i broja stanovcnika je 39.683. Istovremeno, razlika između popisanih lica i broja stanovnika na nivou cele Srbije je 178.617. Broj stanovnika koji nisu rezidenti u Preševskoj dolini čini preko 22 odsto na nivou Srbije, konstatuje Mustafa.

On je ponovio da prema procenama na osnovu podataka  lokalnih popisnih komisija u tri opštine na jugu Srbije živi preko 96.000 stanovnika albanske nacionalnosti, dok se čekaju podaci i iz drugih opština u Srbiji.

-Nikada više neće moći da se kaže da u Srbiji ima samo 5.809 Albanaca, odnosno 1.118 Albanaca u Dolini, koliko je u zvaničnoj statististici 2011. godine navedeno – rekao je Mustafa.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da prati proces i ne dozvoli falsifikovanje brojki na kraju procesa popisa stanovništva, odnosno prilikom obrade podataka.

-Jer diskriminacija počinje sa brojevima – poručuje Mustafa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *