Za odlazak u penziju važe novi uslovi od 1. januara

Bujanovac, 3. januar 2023. Od 1. januara ove godine važe novi uslovi za odlazak u penziju. Granica za žene pomera se za dva meseca, pa će one u penziju izlaziti sa 63 godine i šest meseci, uz najmanje 15 godina radnog staža, dok za muškarce ostaju da važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) navodi da i muškarci i žene mogu ostvariti pravo na penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine života. Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, a oni su 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Kada je reč o prevremenoj penziji od 1. januara ženama će biti potrebno 40 godina staža i 59 i po godina života, a muškarcima 40 godina staža i 60 godina života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto, saopšteno je iz PIO fonda.

Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *