Organizacije koje su osnovane neposredno pre i tokom trajanja konkursa od Saveta Albanaca dobile 88.000 evra

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. januar 2023. Na listi dobitnika novca od kosovske vlade za pomoć Albancima na jugu Srbije nalaze se nevladine organizacije od kojih jedna nije postojala u vreme kada je Nacionalni savet Albanaca (NSA) raspisao konkurs, a druga je osnovana dva dana pre. Organizacije su iz Preševa i povezuju se sa rukovodstvom Partije za demokratsko delovanje (PDD) čiji funkcioner Ragmi Mustafa vodi savet. NSA je ovim organizacijama raspodelio 88.000 evra.

Jedan od rekordera po pojedinačnom iznosu (45.000 evra) je organizacija Colosseum Production, osnovana 30. oktobra prošle godine – dva dana uoči raspisivanja konkursa, dok Centar za inovacije Lugina 2022, koji je dobio 43.135 evra nije postojao sve do četiri dana pre završetka konkursa.

Ovo pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

Raspodela čak 1,2 miliona evra sa Kosova izazvala je žestoke reakcije i optužbe za zloupotrebu i korupciju na račun PDD Šaipa Kamberija, koje se nižu poslednjih nekoliko dana, kako od političkih stranaka tako i od nevladinog sektora.

Obe pomenute organizacije, ali i mnoge druge, dovode se u direktnu vezu sa rukovodstvom PDD.

Stranke optužuju NSA i PDD: Novac od kosovske vlade dele svojim članovima

Zastupnik Colosseum Production je Gani Veseli, stoji u registru APR, za koga iz Alternative za promene tvrde da je član predsedništva PDD.

Veseli ne krije povezanost sa PDD, naprotiv, na društvenim mrežama objavljuje slike i sa Kamberijem i sa Mustafom.

Zastupnik Centra za inovacije Lugina 2022, osnovanog 14. novembra – četiri dana pre isteka roka za konkurisanje, jeste izvesna Donika Behluli, međutim u Alternativi tvrde da iza organizacije zapravo stoji Fatos Hiseni, koji je radio u kabinetu nekadašnje predsednice Preševa Ardite Sinani, takođe funkcionerke PDD.

Iz Alternative su pobrojali još nekoliko bliskih saradnika Kamberija i Sinanijeve iz Preševa i Bujanovca za koje tvrde da su na konkursu dobili više od 270.000 evra.

Reagovali su i koalicioni partneri PDD u Bujanovcu – Demokratska partija Nagipa Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua, zahtevajući od kosovskog premijera Albina Kurtija da preispita odluku NSA, jer postoji opravdana sumnja na korupciju i zloupotrebu prilikom raspodele novca.

Isti zahtev uputile su i brojne organizacije civilnog društva, očekujući od kosovske vlade da ozbiljno razmotri njihove pritužbe na proces.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *