Raste broj pacijenata u kovid ambulanti, jedan transportovan za Kruševac

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 5. januar 2023. Od početka godine raste broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja u Bujanovcu,  potvrđena su 4 kovid slučaja, a jedan pacijent je transportovan za Kruševac, rečeno je našem portalu u Domu zdravlja.

Među obolelima je i zdravstveni radnik.

-Od početka ove godine primetno je povećanje pregleda u kovid ambulanti. Samo juče se na pregled javilo 50 pacijenata, urađeno je 19 testova, od kojih je 1 pozitivan. Uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama – kaže za Bujanovačke direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović.

Pacijenti koji se jave na pregled uglavnom imaju blaže simptome poput gušobolje, nadražajnog kašlja, promuklosti i curenja nosa.

Još uvek nije bilo slučajeva bronhopneumonije.

-Nisu svi pacijenti, koji prođu kroz kovid ambulantu kovid pacijenti. Krenuo je i sezonski respiratorni virus, te je stoga najbolje na vreme obaviti pregled – dodaje dr Pavlović.

Situacija je za sada pod kontrolom, ali s obzirom na to da je vreme praznika i da se očekuje porast broja novoobolelih iz Doma zdravlja apeluju na sugrađane da poštuju mere prevencije, da nose maske, drže distancu, da ne odlaze na posao ako imaju respiratorne tegobe i da se na vreme jave u kovid ambulantu.

Kovid ambulanta radi svakog dana od 8 do 17 časova.

Po najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Vranje, u prethodna 24 časa na teritoriji Pčinjskog okruga testirano  je 337 osoba, a kod 26 registrovan je pozitivan nalaz, odnosno 7,7 odsto. 

Najviše novozaraženih je u Vranju – 16.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *