PDD traži od drugih stranaka da formiraju većinu u Nacionalnom savetu Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. januar 2023. Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija saopštila je da nije uspela da izgradi većinu za upravljanje Nacionalnim savetom Albanaca zbog toga što Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i dalje traži mesto predsednika saveta. Sedam dana pre isteka zakonskog roka za izbor rukovodstva saveta Kamberijeva partija je pozvala ostale stranke da novu većinu formiraju bez PDD, kako bi se izbegle prinudne mere.

“PDD izražava zabrinutost da će moguće prinudne mere u rukovodstvu NSA doneti politički haos u Dolini uopšte i u Bujanovcu posebno, a sve to kao rezultat osporavanja principa pobednika na izborima”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Kamberi.

Ostaje opcija i da PDD vodi savet, ali samo ako ostale stranke poštuju princip pobednika izbora, poručuju iz Kamberijeve partije.

NSA: Verifikovani mandati, rok od 30 dana za dogovor o koaliciji

Njegova stranka je pobedila na izborima 13. novembra, ali ni posle dva meseca nije uspela da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima – PDP, Demokratskom partijom Nagipa Arifija i Demokratskom partijom Albanaca (DPA), po kojem bi Ragmi Mustafa kao kandidat PDD ponovo bio izabran za predsednika saveta.

PDD: Mesto predsednika NSA pripada pobedniku izbora

Krivac za izostanak dogovora, kako kažu, nije samo stranka Šćiprima Muslijua, koja sa dva predstavnika u savetu traži mesto predsednika, već i Arifijeva DP koja okleva da podrži Mustafu kao kandidata pobedničke stranke.

Za većinu u savetu potrebno je osam članova – PDD ima pet, PDP i DP po dva, DPA jednog.

Alternativa za promene, kao najveći politički protivnik Kamberijeve stranke i opozicija u Bujanovcu, takođe ima pet predstavnika.

Rok za formiranje većine ističe 13. januara.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *