Od Bujanovčana samo meštani dva grada u Srbiji danas udišu zagađeniji vazduh

Bujanovac, 10. januar 2023. – Bujanovac je u utorak (10. januar) u podne treći najzagađeniji grad u Srbiji, sa 182 pm10 čestica u metru kubnom vazduha, pokazuju uređaji Klimerko. Jedina dva zagađenija mesta u Srbiji od Bujanovca ovog podneva bili su Zaječar sa 234 i Novi Pazar sa 212.

Bujanovčani, prema ekološkim kriterijumima, ovog utorka udišu „jako zagađen vazduh“ sa prisustvom opasnih pm10 i pm2.5 čestica u vazduhu višestruko većim od prihvatljivih. Prema stručnim kriterijumima, prihvatljivo zagađenje vazduha podrazumeva do 45 pm10 čestica u kubiku vazduha.

Bujanovac danas među gradovima sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji

Uređaj postavljen u naselju Karakačka u podne je zabeležio pristustvo 182 pm10 čestica u metru kubnom vazduha, a onaj kod parka 104.

Da bi se bolje shvatile razmere zagađenosti vazduha u Bujanovcu, u isto vreme u Boru, rudarskom gradu, ove vrednosti iznose 69.

Takođe, u najfrekventnijim delovima Beograda, na Dorćolu i Cervenom krstu, kao i u Nišu na Bulevaru Nemanjića, izmereno je 18 puta manje opasnih čestica nego u našem gradu, pokazuju uređaji Klimerko.

Situacija ni u komšiluku nije dobra, pa Vranje beleži prisustvo od 169, a Surdulica 156 pm10 čestica u metru kubnom vazduha.

Bujanovac je nekoliko puta prošle godine bio neslavni pobednik u zagađenju na teritoriji čitave Srbije, o čemu je naš portal takođe pisao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *