Arifi traži da se bujanovačka vlast preslika na Nacionalni savet Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. januar 2023. Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija u pregovorima oko koalicije koja će voditi Nacionalni savet Albanaca (NSA) zahteva da novu većinu u savetu čine stranke koje su na vlasti u Bujanovcu, dakle DP, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua.  Ovaj „jedini uslov“ koji je u utorak uveče iznela Arifijeva stranka, tri dana pred istek zakonskog roka za formiranje većine u NSA, zapravo može da znači nove izbore u NSA.

Dogovora nema već dva meseca od izbora u novembru, jer Kamberijeva PDD traži mesto predsednika NSA, kao pobednik izbora, a istu funkciju želi i Muslijuov PDP sa samo dva osvojena mandata.

PDD traži od drugih stranaka da formiraju većinu u Nacionalnom savetu Albanaca

Insistiranjem da vladajuća koalicija u Bujanovcu vodi i NSA u naredne četiri godine Arifi je poručio Kamberiju i Muslijuu da ako jedan od njih ne popusti slede novi izbori.

Musliju ne odustaje od mesta predsednika Saveta Albanaca

„Tražimo da i ostale stranke, koje su se već izjasnile o nastaloj situaciji za formiranje koalicije za NSA, još jednom preispitaju svoje odluke i u zakonskim rokovima nađu rešenje, u cilju formiranja koalicije za dobrobit Albanaca u dolini uopšte, a posebno Albanaca u Bujanovcu“, saopšteno je iz DP.

Inače, većina u NSA je moguća i bez Muslijuove stranke, sa pet članova saveta iz PDD, dva iz Arifijeve DP i jednim predstavnikom Demokratske partije Albanaca (DPA), ali posle ovakvog saopštenja Arifijeve stranke jasno je da ovakvo rukovodstvo nije opcija.

Alternativa za promene ima pet predstavnika u savetu, ali je žestoka opozicija ostalim strankama i nema nikakav koalicioni potencijal.

Rok za formiranje većine u NSA ističe 13. januara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *