Milković: Bujanovac ima najbolje stočare na jugu Srbije

Bujanovac, 11. januar 2023. Od 309 poljoprivrednih gazdinastava u Pčinjskom okrugu koja će dobiti pomoć u kukuruzu od Ministarstva poljoprivrede 206 je u opštinama Bujanovac i Preševo. „Ovo je pokazatelj da Bujanovac i Preševo imaju najbolje stočare i najveći stočni fond na jugu“, kaže direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković.

Stočari iz Bujanovca i Preševa dobiće 350 tona kukuruza od ministarstva, a svi ostali u ostatku Pčinjskog okruga 100 tona.

-Stočni fond u Bujanovcu i Preševu se održava, što je jako bitno za ove dve opštine. Postigli smo veću cenu mleka, a očekujemo i da će velika većina ženske teladi ostati u gazdinstvima, da se neće prodavati i to je jedan od preduslova za nastavak razvoja stočarstva – ističe Milković.

Ministarstvo je krajem prošle godine otvorilo javni poziv za pomoć stočarima, odnosno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave uzgojem mlečnih umatičenih krava.

Milković i stočari sada očekuju da lokalnih samouprava da pomognu po pitanju transporta kukuruza koji su dobili. 

Bujanovačke su prošle godine pisale o novom otkupljivaču čijom pojavom na ovom području je konačno došlo do povećanja otkupne cene mleka.

Novi otkupljivač podigao cenu mleka u Bujanovcu i Preševu, lokalni mlekari besni




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *