Potvrđeni slučajevi malih boginja, lekari traže da se deca vakcinišu

Bujanovac, 12. januar 2023. (foto SHUTTERSTOCK) –  U Srbiji su potvrđeni prvi slučajevi malih boginja i lekari apeluju na vakcinaciju MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka. U bujanovačkom Domu zdravlja ranije je rečeno našem portalu da je imunizacija MMR vakcinom na zadovoljavajućem nivou.

Na nivou cele Srbije obihvat MMR vakcinom je najniži u poslednjem periodu i struka je najavljivala da je epidemija na pragu.

“Obuhvat treba da bude preko 95 odsto, a u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o  uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, navela je za RTS Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bujanovačke nisu dobile podatak o tačnom procentu dece vakcinisane MMR vakcinom u Bujanovcu, ali je koordinatorka Službe za imunizaciju dr Afrofita Mustafa rekla da su izuzetno retki slučajevi odbijanja vakcine.

Dobar odziv dece za MMR vakcinu u Bujanovcu

Male boginje potvrđene su kod 4 deteta i jedne odrasle osobe u Smederevu, a za još 6 osoba se čekaju labaratorijski rezultati, javlja RTS.

U Smederevu je hospitalizovano troje dece i njihovo stanje je stabilno. Jedno dete ima umereno teško stanje, reč je o odojčetu dok su druga dva deteta uzrasta do dve godine. Reč je o deci koja još nisu vakcinisana.

„Ako znamo da može da se razvije veoma opasna komplikacija kao što je upala mozga, ja molim roditelje, kad već imamo nešto što može da spreči pojavu morbila da deca prime tu vakcinu. Sve te priče o autizmu, ili bilo kakvih poremećaja koji nastaju posle vakcine su izmišljene“, kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka istič da je vakcina nešto što je medicina zasnovala na dokazima i da ne treba sa vakcinama povezivati pojavu određenih bolesti.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kaže da se klinička slika najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojave ospi.

Ona upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *