Policije Mađarske i Austrije sa srpskom policijom obezbeđuju granicu sa S. Makedonijom

Bujanovac, Vranje, 14. januar 2023. Srpski granični policajci  i policajci  Mađarske i Austrije zajedno će obezbeđivati granicu Srbije prema Severnoj Makedoniji u cilju sprečavanja ilegalnih prelazaka migranata.

U Vranju je u petak svečano obeležen početak zajedničke operacije na zaštiti srpske državne granice od pojačanog migratornog pritiska iz Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MUP.

“U dogovoru sa partnerima iz Mađarske i Savezne Republike Austrije napravljen je plan operativnih aktivnosti i dogovoreno je zajedničko angažovanje policijskih službenika tri države, formiranjem zajedničkih patrola koje će uz upotrebu specijalizovane opreme za nadzor državne granice obezbeđivati bezbednosno ugrožen granični pojas,  u cilju podizanja opšte bezbednosti tog područja”, navodi se u saopštenju.

Memoranduma o razumevanju tri zemlje o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija i zaštite granica 16. novembra 2022. godine potpisali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i kancelar Austrije Karl Nehamer.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava granične policije pristupila je opsežnim pripremama za operacionalizaciju ovog dokumenta, navode iz MUP.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *