Žestoke optužbe među albanskim strankama zbog raspodele kosovskog novca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. januar 2023. Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua nije podržao kandidata Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ragmija Mustafu za još jedan mandat na čelu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) zbog finansijskih zloupotreba. Kako su na poslednjem konkursu preko NSA deljene pare kosovske vlade zna i kosovski premijer Albin Kurti, poručuju iz Muslijuove stranke.

Na optužbe iz PDD da su se koristili ucenama u pregovorima o novoj većini u NSA, tražeći mesto predsednika, iz PDP odgovaraju da se radi o dezinformacijama i propagandi.

“Kosovo gledamo kao svoju domovinu, a ne zbog  finansijskih zloupotreba. PDD nema nikakav politički ili institucionalni legitimitet da se za neuspehe u ostvarivanju sopstvenih interesa pravda propagandom o PDP”, kažu u Muslijuovoj stranci.

Nakon neuspeha u izboru novog rukovodstva NSA što je rezultovalo uvođenjem privremenog organa u savet, PDD Šaipa Kamberija optužio je koalicione partnere u lokalnoj vlasti u Bujanovcu, PDP i Demokratsku partiju Nagipa Arifija, da su protiv “Kosova u Preševskoj dolini”, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca, Preševa i Medveđe.

PDD: Partneri iz vlasti u Bujanovcu su izdali i nas i ideju “Više Kosova u dolini”

Ove navode PDP takođe odbacuje kao neistinite.

“PDP je više od bilo koje druge stranke delovao, sarađivao i koordinirao za Kosovo i sa Kosovom. Jesmo i bićemo kao što smo uvek bili za više Kosova i Albanije u Dolini, ali samo za Albance i opšte dobro Albanaca, a ne za političke grupe i monopole”, poručuju iz ove stranke.

Dodaju da su se sve vreme tokom pregovora držali stava da ako nemaju podršku da njihov kandidat bude predsednik, onda će biti opozicija, ali neće sprečavati ostale stranke da formiraju rukovodstvo.

Po pitanju lokalne vlasti u Bujanovcu, naglasili su da PDP ostaje nepokolebljiv u političkim dogovorima koji su na snazi i za koje su dali i dobili garancije od svih partnera da se dešavanja oko NSA neće odraziti na druge političke procese.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *