Načelnica Hitne savetuje plivače za krst kako da se pripreme za hladnu vodu

Piše: I. Jovanović

dr Olivera Tonevski

Bujanovac, 18. januar 2023. Načelnica Službe hitne pomoći u Bujanovcu dr Olivera Tonevski savetuje naše sugrađane, koji će sutra plivati za časni krst, kako da pripreme telo za ulazak u hladnu vodu. Doktorka kaže da zdravi ljudi koji ulaze u hladnu vodu ne bi trebalo mnogo da brinu, ali oni koji već imaju neki zdravstveni problem trebalo bi da se konsultuju sa svojim kardiologom.

-Problemi koji mogu da nastanu vezani su za kardiovaskularni sistem, odnosno sa krvnim sudovima i srcem – ističe dr Tonevski.

Njen savet je da telo mora da se pripremi na spoljašnje uslove, jer je najveći stres za organizam promena temperature, svejedno da li je niska ili visoka.

-Nagli ulazak u vodu izaziva ubrzani rad srca, a kasnije ga hladna voda usporava, što takođe može da bude problem. Spazam krvnih sudova pri ulasku u vodu je česta pojava – dodaje Dr Tonevski.

Jednako je bitan i ulazak i izlazak iz vode.

Nagli skok u vodu se nikako ne preporučuje, potrebno je da telo malo boravi na niskoj temperaturi, pa tek onda da uđe u vodu i to postepeno, korak po korak.

Pri izlasku iz vode takođe treba voditi računa i ono što je bitno je da plivač ima suvu garderobu koju će da obuče, da ne poseže odmah za toplim napicima, već da postepeno zagreva svoje telo.

-Deci ispod 7 godina se nikako ne preporučuje nagli ulazak u hladnu vodu, jer iako je njihovo telo otpornije na promenu temperature, ono još uvek nije pripremljeno za tako nešto – posebno ističe načelnica Hitne pomoći.

Plivanje za časni krst na Pčinji i Vlasinskom jezeru




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *