Bogojavljenje: Lazar okupao krst u Bujanovcu (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. januar 2023. Liturgijom, osvećenjem vode i kupanjem krsta danas je u prisustvu velikog broja vernika obeleženo Bogojavljanje u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bujanovcu. Čast da okupa krst pripala je Lazaru Stevanoviću.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan.

Pored bogosluženja, na ovaj dan se u svim pravoslavnim crkvama obavlja osvećenje vode i širom Srbije se organizuju tradicionalna plivanja za časni krst.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bujanovcu, uz činodejstvovanje sveštenika Miće Zelenovića obavljeno je vodoosvećenje.

„Gospod naseljava svačiji dom, Gospod blagosilja svakoga od nas, bez obzira da li smo znatni ili neznatni, bitno je da smo čistoga srca“, poručio je Zelenović.

Usledila je licitacija za izbor novog kuma koji će kupati časni krst. Čast da to uradi pripala je Lazaru Stevanoviću iz Bujanovca, koji je nakon izlicitiranih 70.000 dinara, preuzeo kumstvo od Nikole Stojilkovića, koji je prošle godine, na ovaj sveti dan kupao časni krst.

-Ovo je radostan dan za mene i moju porodicu, već tri godine pokušavam da budem kum, sada sam to i uspeo – kazao je za naš portal Lazar.

Novi kum je vernicima podelio osvećenu Bogojavljensku vodu, koja se nosi kućama u veri da poseduje lekovita i duhovna svojstva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *