Kamberi pisao Eskobaru: Neće biti trajnog mira ako se ne reši pitanje Albanaca u Bujanovcu i Preševu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. januar 2023. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi ponovo je zatražio od Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, da se Preševska dolina, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca i Preševa, uključi u dijalog Beograda i Prištine kako bi se postigao trajni mir između Albanaca i Srba.

Kamberi je objavio pismo koje je poslao Eskobaru i najavio da će pisati i Žozepu Borelu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije.

“Pišem da ponovim stav izabranih predstavnika Albanaca Preševske doline da se uključe u dijalog između Kosova i Srbije kako bi se sveobuhvatno rešila situacija albanske zajednice Preševske doline”, navodi Kamberi u pismu.

On je naglasio da 22 godine nakon sukoba na jugu Srbije, albanska zajednica u Preševskoj dolini ostaje najdiskriminisanija manjina u Republici Srbiji, te da nisu preduzete nikakve mere da se okonča ekonomska diskriminacija Albanaca, da se reši veoma niska zastupljenost Albanaca u državnim institucijama i preduzećima pod kontrolom vlade i da se smanji prisustvo vojnih snaga u regionu.

“Budući da je politička i institucionalna diskriminacija Albanaca Preševske doline često posledica tenzija između Kosova i Srbije, smatramo da će uključivanje albanske zajednice  u dijalog pomoći posrednicima EU i SAD da na simetričan i izbalansiran način rade na aranžmanima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima”, navodi Kamberi.

Po njegovim rečima, simetrija u tretmanu ovih nacionalnih manjina mora biti suštinski element sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na svojim evropskim putevima.

Ovo će sprečiti, kako kaže, da se Preševska dolina pretvori u još jedan sukob i izvor nestabilnosti između Kosova i Srbije sa širim implikacijama na Zapadnom Balkanu.

Uključivanje Albanaca sa juga Srbije u dijalog, naglasio je, jedini je način za postizanje dugoročnog i održivog mira između Albanaca i Srba.

Kamberi je pozvao Eskobara i njegove evropske kolege da posete opštine u Srbiji u kojima su Albanci većina, da se sastanu sa albanskim predstavnicima i liderima i razgovaraju o njihovim problemima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *