OEBS pomaže Albancima da reše krizu nastalu zbog Nacionalnog saveta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. januar 2023. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi sastao se danas sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom sa kojim je u Bujanovcu razgovarao o prevazilaženju aktuelne situacije u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) gde se očekuje da resorno ministarstvo imenuje privremeni organ, nakon neuspeha albanskih stranaka da izaberu rukovodstvo.

-Razgovarali smo o mogućnosti izlaska iz političkog ćorsokaka u koji je zapao NSA. Uverio sam ambasadora Bratua da će Demokratska partija biti vrlo konstruktivna i kooperativna u rešavanju nastalog problema – naveo je Arifi.

Savetom će u naredna dva meseca upravljati privremeni organ koji će imenovati Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, jer je 13. januara istekao rok izbor predsednika, nakon neuspešnih pregovora koalicionih partnera u vlasti u Bujanovcu – Arifijeve Demokratske partije, Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua.

Država bira predsednika Saveta Albanaca i privremeni organ

Pored NSA, tema sastanka Arifi – Bratu bio je i nedavno završeni popis stanovništva u Srbiji, u kojem su Albanci učestvovali, za razliku od popisa 2011. godine koji su bojkotovali.

Arifi kaže da se Bratuu zahvalio na zalaganju i doprinosu u ovom procesu.

Rezultati popisa: Opština Bujanovac ima 42.634 stanovnika iako je popisano 12.000 više

-Tema razgovora je bila i sprovođenje plana od 7 tačaka, čije sprovođenje stagnira zbog Vlade Srbije – kaže Arifi.

Zaključio je da je šef OEBS-a  izrazio spremnost da iskoristi sve mehanizme za rešavanje pitanja u NSA, ali i u pogledu implementacije plana od 7 tačaka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *