Južne vesti: Zlato se traži i u Trgovištu i Bosilegradu

Bujanovac, 25. januar 2023. (Foto ilustracija: Bosilegrad) – Okolina Bosilegrada i Trgovišta su među tridesetak lokacija u Srbiji na kojima se traži zlato u našoj zemlji, pišu Južne vesti, pozivajući se na odgovore Ministarstva rudarstva i energetike.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se vrši istraživanje, koju je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Južnim vestima, stoji da se istraživanja kod Bosilegrada rade na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja vrše beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i kompanija Medgold, a osim zlata se traži još i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold zadužena je i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

Kako pišu Južne vesti, na više od 30 lokacija u Srbiji, petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se rade i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom decembra prošle godine rekao da je, osim nalazišta zlata i kalcijum-karbonata u Gadžin Hanu, otkriveno i drugo nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, počela su nagađanja na koju je tačno lokaciju predsednik mislio, a onda je pre nekoliko dana obelodanjeno da je bogato ležište zlata u Žagubici“, navode Južne vesti.

Međutim, predsednik Vučić sada kaže da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata, koje je bolje i od onog u Žagubici i spada u 100 najvećih na svetu, ali i dalje ne otkriva gde je novootkriveno mesto.

Ono što je poznato je da se zlato traži na mnogo lokacija u Srbiji, a među njima i na više od desetak područja u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *