Pajaziti: Nagip Arifi je odgovoran što nemamo Nacionalni savet

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. januar 2023. Izjavu predsednika opštine Bujanovac i Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija da će on i njegova stranka biti konstruktivni u prevazilaženju krize u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) potpredsednik Alternative za promene Arber Pajaziti nazvao je klasičnom demagogijom. „Zbog Arifija nije izabrano rukovodstvo saveta i sada se čeka na privremeni organ, a on posle svega nudi konstruktivnost, ne znam samo u čemu“, kaže Pajaziti za Bujanovačke. Po njegovim rečima, Nacionalnom savetu sada preti gašenje.

-Arifi je mogao da reši problem koji je nastao posle izbora 13. novembra. Mogao je da izabere sa kim će u koaliciju, odnosno da njegova dva predstavnika u savetu pruže podršku nekom kandidatu, ali on to nije učinio, tako da je itekako odgovoran za nastalu situaciju – kaže Pajaziti.

OEBS pomaže Albancima da reše krizu nastalu zbog Nacionalnog saveta

I formiranje privremenog organa za šta je zaduženo Ministarstvo za ljudska i manjinska prva  sada je pod velikim znakom pitanja, jer sve stranke navodno odbijaju da učestvuju u tome.

-Sa stavom da nećemo učestvovati u formiranju privremenog organa mi smo istupili odmah kada je postalo jasno da je to neminovnost. Neka privremeni organ sada prave oni koji su doveli NSA u ovu situaciju, a prema informacijama koje imam, nijedna stranka to ne želi – ističe Pajaziti.

Zbog toga je gašenje saveta realna opasnost, a da bi se tako nešto izbeglo sa predsednicima stranaka u utorak je razgovarao šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu.

Pajaziti kaže da je Bratu zahtevao da stranke prihvate učešće u privremenom organu, a imenuje ga resorno ministarstvo.

Taj privremeni organ bi savetom rukovodio dva meseca, do novih izbora, koji neće biti neposredni kao poslednji, već elektorski.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *