Koliko učenici “Svetog Save” znaju o Svetom Savi

Bujanovac, 26. januar 2023. – Bujanovačka Škola „Sveti Sava“ obeležiće u petak, 27. januara Dan škole, a mi smo proveravali koliko učenici znaju o delu i životu Rastka Nemanjića osim opštih mesta.

Učenici trećeg i četvrtog razreda nisu bili raspoloženi za razgovor, a nisu se ni istakli preteranom znanjem, pa smo izdvojili samo jedan odgovor u prolazu.

-Sveti Sava je školska slava, to je svetac koga slavi cela Srbija, bio je monah i imao je hram na Svetoj Gori – rekao je učenik četvrtog razreda.

Učenici prvog i drugog razreda bili su raspoloženiji za razgovor, ali i upućeniji u temu.

Duhovna akademija i školska priredba u čast Svetog Save

-Sveti Sava je bio monah, prosvetitelj i veroučitelj, osnovao je prve škole i zalagao se za pismenost svoga naroda – bio je odgovor učenice drugog razreda.

Kristina Stanković, učenica prvog razreda dala nam je najopširnoji odgovor.

-Sveti Sava je bio državnik, diplomata i osnovao je samostalnu srpsku crkvu. Takođe bio je zakonopisac i književnik. Rođen je kao najmlađi sin vladara Stefana Nemanje, kao Rastko Nemanjić. Sa 17 godina slušao je priče od monaha i otišao na Svetu Goru da se zamonaši – kazala je Kristina za naš portal.

Sličan odgovor uz dodatak činjenice da je Sveti Sava lečio ljude dobili smo od Nikole Dimitrijevića, takođe učenika prvog razreda.

Podsetimo, SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu kao i svake godine obeležava Svetosavsku nedelju i dan škole u petak, 27. januara.

-Program počinje liturgijom i rezanjem kolača u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u 9 sati, nakon toga u 11 je prijem zvanica u prostorijama škole, a od 12 je svečana akademija u velikoj sali Doma kulture Vuk Karađić u Bujanovcu – rekla je direktorka škole Svetlana Manasijević.

Građane očekuje bogat kulturno-umetničkom program koji su pripremili učenici škole sa svojim nastavnicama književnosti Marijom Stanković i Jasminkom Mitrović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *