Behluli: ZSO na Kosovu je svetska tema, za albansku Zajednicu u Srbiji niko ne zna

Bujanovac, 27. januar 2023. (foto arhiva) – Gotovo u isto vreme kada je na Kosovu trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština 2015. godine albanski odbornici u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa izglasali su deklaraciju o stvaranju Asocijacije albanskih opština Preševske doline. Vlasnik bujanovačke televizije Spektri Nedžat Behluli podseća da od tada ništa nije urađeno sa tom inicijativom i okrivljuje lokalne albanske političare, koje naziva političkim profiterima.

-Vidimo do kojeg nivoa su Srbi doveli svoj zahtev,  dok ovi politički profiteri iz Doline od trenutka kada su izglasali Asocijaciju nikada više ništa nisu preduzeli – navodi Behluli.

On je ocenio da je „narod koji je napustio Dolinu shvatio ko ga vodi i da iako nisu svojom voljom napustili zavičaj, dobro su postupili“.

Deo odbornika iz albanskih partija 2015. godine na zajedničkoj sednici u Preševu izglasao je deklaraciju o stvaranju Asocijacije opština Preševske doline kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, dogovorenu 2013. godine u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine.

Tadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je da će Asocijacija opština Preševske doline imati ista ovlašćenja kao Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Formiranju Asocijacije albanskih opština protivila se Partija za demokratsko delovanje, čiji odbornici nisu prisustvovali zajedničkoj sednici.

Na usvajanju deklaracije se stalo i asocijacija nikada nije zaživela, a Musliju je 2016. godine rekao da se „čeka samo signal međunarodne zajednice“.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *