Svetosavska nedelja: Nagrađeni najbolji literarni sastavi na temu Rastka Nemanjića

Profesor Veličković

Bujanovac, 27. januar 2023. Himnom, besedom, dodelom nagrada đacima i kulturno-umetničkim programom u čast prosvetitelja Svetog Save bujanovačka Crkvena opština obeležila je u četvrtak Svetosavsku nedelju.

Duhovna akademija je u maloj sali Doma kulture počela himnom koju su izvele učenice SŠ „Sveti Sava“, Anastasija Janjić i Anastasija Aleksić.

Zatim je o životu i delu Rastka Nemanjića govorio profesor istorije Jovica Veličković.

-Sveti Sava je živeo da bi pomagao svome narodu, pomagao je Srbiji da se poput feniksa digne iz pepela i poleti u visine. Prema sebi celog života bio je strog, a prema drugima blag. Sve što je imao davao je drugima i živeo je za druge, za sebe ništa nije tražio – reči su profesora Veličkovića.

Nakon besede usledila je dodela nagrada pobednicima literarnog konkursa „Pred ikonom Svetog Save“  koji je raspisala Crkvena opština Bujanovac.

Prvo mesto pripalo je Anastasiji Ilić, drugo Mariji Stošić a treće Dijani Cvetković.

Zbog odličnog uspeha, primerenog vladanja i zapaženog rezultata iz veronauke pohvaljeni su učenici OŠ „Branko Radičević“, Natalija Stojković, Nikola Tasić, Petra Nikolić i Nađa Stanković.

Umetnički program počeo je pesmom „Mi smo deca neba“ u izvođenju Emilije Isenović i Anastasije Aleksić, a nakon toga su usledile recitacije.

Posetioci su zatim imali priliku da uživaju u spletu pesama instrumentalizovane duhovne muzike, klasične i stare etno muzike, u izvođenju Miloša Stoimenova, profesora harmonike u Muzičkoj školi u Bujanovcu.

Rečima „priča o Svetom Savi je najduža priča koju priča srpski narod, ona ne stari, niti se umara i sve što pričamo samo su njena poglavlja“ završena je svečana akademija.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *