Upravnik Narodne biblioteke Srbije posetio biblioteku u Bujanovcu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 28. januar 2023. Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo posetio je u petak biblioteku „14. novembar“ u Bujanovcu. Imao je, kako je rekao, posebnu želju da se sretne sa kolegama u Trgovištu i Bujanovcu, kako bi razgovarali o planovima i problemima, jer je bitno da se započne dijalog.

On je razgovarao sa direktorom biblioteke „14. novembar“ Ekremom Džemailjijem i zaposlenima.

-Narodna biblioteka Srbije čiji sam ja upravnik je krovna institucija čitavog sistema biblioteka Srbije. Ja sam uvek osećao povezanost sa svim bibliotekarima u Srbiji i mislim da su u mnogim gradskim službama bibliotekari najbolji deo tih službi i zaslužuju poštovanje – rekao je Pištalo.

Naglasio je da dosta biblioteka u Srbiji ima problem sa krovom, što je slučaj i sa bibliotekama u Trgovištu i Bujanovcu.

Na pitanje je zapostavljena knjiga danas u eri kompjutera i interneta Pištalo odgovara:

-Ja sam dugo predavao u Americi i to je globalni problem, nije samo kod nas. Jednostavno se manje čita. Mladi ljudi imaju problem da čitaju velike knjige, ali mislim da od knjige ne možete pobeći. Internet ima sve vrste fakata, ali nema putokaza, nema sistema, ne znate šta je tačno, a šta besmisleno. Knjiga ipak prolazi jednu društvenu verifikaciju i ne možete je izbeći ako želite nešto da naučite.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *