I u Bujanovcu nestašica leka za dijabetes koji se koristi i za mršavljenje

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 30. januar 2023. Lek „ozempik“, koji se koristi za lečenje dijabetesa, nemoguće je naći u bujanovačkim apotekama, jer se poslednjih meseci masovno kupuje iz bizarnog razloga – koristi se za mršavljenje.

-Ozempik je mnogo tražen,  nestašica je u celoj Srbiji upravo iz razloga što ga ljudi, koji ne boluju od dijabetesa, kupuju da bi smršali. Ni mi ga nemamo na stanju – saznaju Bujanovačke u gradskoj apoteci.

Lek je registrovan isključivo za lečenje dijabetesa i trebalo bi da se izdaje isključivo na recept ili preporuku lekara specijaliste.

-Na sreću kod nas nema mnogo pacijenata koji koriste „ozempik“ u lečenju dijabetesa, možda samo dvoje takvih dođe i to sa receptom, ali je lek inače mnogo tražen poslednjih meseci baš iz razloga što utiče na gubitak kilograma – dodaje sagovornik našeg portala iz gradske apoteke.

Kao i svaki drugi lek, kako kažu, i ovaj ima neželjena dejstva i ne bi trebalo da se koristi u svrhe za koje nije namenjen.

Proverili smo kakvo je stanje u privatnim apotekama u Bujanovcu i zatekli sličnu situaciju – lek se masovno traži, ali ga nema niti se zna kada će ga opet biti.

Inače, da se lek za dijabetes koristi i za mršavljenje saznalo se putem društvenih mreža. Holivudske zvezde su počele da promovišu taj trend, a on je stigao i do Srbije. Od novembra se ljudi oboleli od šećerne bolesti žale na nestašice leka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *