Staro za novo: Država subvencioniše kupovinu euro 6 vozila

Bujanovac, 30. januar 2023. Vlasnici starih dizel vozila uskoro će od države moći da dobiju subvenciju od oko 2.000 evra za kupovinu automobila. Vlada Srbije donela je „Program za zaštitu vazduha“ u okviru koga su predviđene mere da se deregistruje određeni broj automobila zastarelih standarda euro 1, 2 i 3.

-Svi oni koji poseduju ove automobile i budu ih reciklirali ostvariće uslov za dobijanje subvencije za kupovinu automobila koji su euro 6 norme izduvnih gasova – rekao je za RTS direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Kako se navodi u „Programu zaštite vazduha“, podsticaji za nabavku ekološki “čistijih” vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

-Cilj je da se smanji zagađenje sklanjanjem sa ulica upravo onih automobila koji najviše zagađuju, zbog toga je ideja da se ti automobili recikliraju, a subvencija iskoristi za kupovinu drugog polovnog automobila. Glavni uslov je da se kupi automobil euro 6 normi – objasnio je Stamatović.

Agencija za bezbednost saobraćaja će, kako kaže, sprovoditi ovu proceduru a Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture će obezbediti sredstva.

-Sve se radi u saradnji sa Ministarstvom za saobraćaj i Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Realizacija ovog programa se očekuje početkom 2024. godine i predviđeno je da se realizuje u više godina – rekao je Stamatović.

Prosečna starost automobila koji se voze u Srbiji je 17,4 godine, a cilj ovog programa je da na ulicama budu mlađi i tehnički ispravni automobili, jer je na prvom mestu bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *