Aleksić: Predsednik Arifi ugrožava bezbednost dece u vrtiću

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. februar 2023. Direktor bujanovačke Predškolske ustanove „Naša radost“ Milovan Aleksić optužio je lokalnu vlast i predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija da već duže vreme sprovodi mobing nad ustanovom tako što sprečava zapošljavanje radnika, čime ugrožava i bezbednost dece. O Arifijevom opravdanju da ne prosleđuje zahtev za zapošljavanje resornom ministarstvu, jer direktor odbija da mu dostavi podatak o broju dece u vrtiću, Aleksić kaže da je pomislio da je prvoaprilska šala.

-Prvo i najosnovnije, lokalna samouprava sa Arifijem na čelu ovakvim postupanjem prema ustanovi kojom rukovodim direktno ugrožava bezbednost dece, jer se dešava da zbog spajanja grupa jedan vaspitač brine o više od 30 dece.  Treba li da se desi tragedija kao što se nedavno desila u Vladičinom Hanu da se opštinska vlast dozove pameti i omogući nam da zaposlimo ljude na već upražnjena radna mesta – kaže Aleksić za Bujanovačke.

Naglasio je da se radi o upražnjenim radnim mestima, zbog prirodnog odliva, a ne novim.

Predsednik opštine je u utorak rekao Bujanovačkim da rukovodstvo vrtića najpre treba da pokaže da postoji realna potreba za novim radnicima i da direktor odbija da mu odgovori na pitanje koliko dece sada pohađa vrtić, a koliko ih je bilo pre 3-4 godine.

Arifi: Direktor neće da mi odgovori koliko dece pohađa vrtić, a traži nove radnike

Aleksić kaže da mu je ova izjava izgledala kao prvoaprilska šala.

-Predsednik opštine svake godine dobija godišnji Plan rada ustanove, gde ima apsolutno sve podatke. Neka pogleda stranicu 6 Plana rada koji je već usvojila Skupština i videće da imamo 600 dece.Videće broj grupa, broj vaspitača, kompletnu strukturu i sve podatke koje navodno traži zapravo već ima – naglasio je Aleksić.

Po njegovim rečima, na osnovu godišnjih planova se može izvršiti i poređenje broja dece u prethodnim godinama, a kako kaže, broj dece se praktično nije menjao godinama.

O postupanju opštinske vlasti obavešteno je Koordinaciono telo, a Arifi je na sastanku sa predstavnicima tela rekao da će proslediti zahteve Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali to se nije desilo.

Aleksić je obelodanio i šta je opštinska vlast tražila od njega, što bi mogao da bude razlog za ovakav odnos prema vrtiću.

-Oni su zahtevali da povećamo broj grupa sa 44 na 47 i da te tri nove grupe budu isključivo albanske. Međutim, ja sam to odbio, jer za tako nešto prvo treba obezbediti normalne uslove za rad vrtića – istakao je Aleksić.

Zbog ophođenja lokalne vlasti prema vrtiću i sprečavanja zapošljavanja ranije je protestovao i narodni poslanik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović.

Mitrović: Arifi namerno blokira zapošljavanje novih radnika u vrtiću

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *