Arifi: Direktor neće da mi odgovori koliko dece pohađa vrtić, a traži nove radnike

Piše: N. Stevanović

Bujanovac 1. februar 2023. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi potvrdio je našem portalu da lokalna samouprava ne prosleđuje resornom ministarstvu zahtev bujanovačkog vrtića za zapošljavanje deset radnika na neodređeno vreme. Arifi kaže da takav zahtev mora da se obrazloži, da postoji realna potreba za novim radnicima, što rukovodstvo vrtića ne čini.

-Nijednom nisam dobio odgovor na pitanje koliko dece pohađa vrtić sada, a koliko ih je bilo pre tri ili četiri godine. Direktor mi nikada nije odgovorio na to pitanje – rekao je Arifi našem portalu u utorak.

Narodni poslanik Nenad Mitrović ranije je optužio Arifija da zahteve vrtića blokira i ne posleđuje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu već više od godinu dana, što je potvrdio i direktor Predškolske ustanove „Naša radost“ Milovan Aleksić rekavši da su novi radnici neophodni zbog prirodnog odliva, odnosno odlaska dosadašnjih radnika u penziju.

Mitrović: Arifi namerno blokira zapošljavanje novih radnika u vrtiću

Poslednji takav zahtev upućen je bujanovačkoj Skupštini 23. januara i traži se saglasnost za zapošljavanje vaspitača, bibliotekara, saradnik za fizičko vaspitanje, radnika na tekućem održavanju i spremačice.

-Na platnom spisku u vrtiću sada je 83-84 radnika, koji primaju platu preko Opštine i taj broj je određen uredbom  o maksimalnom broju zaposlenih.  Oni sada traže da zaposle još 10 radnika, znači da ih bude skoro 95, iako uredba o maksimalnom broju više ne važi, ipak mora da se zna zašto se povaćava broj zaposlenih, da li postoji realna potreba, da li se broj dece uvećao, a na ta pitanja mi ne dobijamo odgovor – kaže Arifi.

Naglasio je da jedan zahtev vrtića prosleđen prošle godine i da je ministarstvo dalo saglasnost za zapošljavanje troje radnika.

-Ove godine su sami raspisali konkurs, bez saglasnosti bilo lokalne samouprave bilo ministarstva, već na osnovu onih 70 odsto radnika koji su otišli u penziju, što jeste po zakonu, ali nisu primili radnike na upražnjena radna mesta, već na neka druga – rekao je predsednik opštine.  

Dodao je da izjavu narodnog poslanika i šefa bujanovačkih naprednjaka Mitrovića nije pročitao i da ne želi da komentariše njegove navode.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *