Ponovo se dele pozivi za vakcinaciju u Bujanovcu

Bujanovac, 2. februar 2023. Bujanovčani čija deca nisu vakcinisana proteklih nekoliko dana dobijaju pozive za imunizaciju, koji se dele preko Opštine. Za svako odbijanje sledi novčana kazna. Koordinator za imunizaciju dr Afrodita Mustafa rekla je za naš portal da su pozivi za vakcinaciju uobičajena praksa i non-stop se šalju, ali da je zbog epidemije kovida poslednjih godina to bilo zaustavljeno na neko vreme.

-Mi Opštini šaljemo spisak dece koja nisu vakcinisana i onda oni šalju pozive roditeljima, obaveštavajući ih kada i gde da se jave za imunizaciju. Poziv se šalje za sve vakcine, a poslednjih godina je zbog korone to slanje poziva malo stopirano, ali su roditelji svakako bili obaveštavani od strane lekara kada da dovedu dete na pregled i vakcinaciju – kaže dr Mustafa.

Vakcinacija dece u Srbiji je obavezna, a roditeljima koji to odbijaju mogu biti izrečene novčane kazne. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazne se kreću od 30.000 do 150.000 dinara.

Obavezna je vakcinacija dece koja borave u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja od tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Izuzetak je predviđen u slučaju postojanja medicinskih kontraindikacija koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *