Crveni krst Bujanovac krajem svakog meseca organizuje akciju davanja krvi

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 6. februar 2023. Bujanovački Crveni krst (CK) nastavlja da svakog meseca organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi, a u januaru je prikupljeno 30 jedinica, rečeno je našem portalu u CK.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi se, po rečima Damjana Popovića iz Crvenog krsta, organizuje krajem meseca, a poslednja je održana 30. januara u prostorijama Crvenog krsta.

Broj ljudi koji se odazove varira, najviše ih je, kako kaže, u jednoj akciji prikupljanja krvi bilo 120, ali je bilo i slučajeva kada je taj broj bio mnogo niži i iznosio svega 18.

Na prvoj ovogodišnjoj akciji javilo se 30 dobrovoljnih davaoca krvi.

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je uoči 4. februara, Svetskog dana borbe protiv raka, da će mesec februar posvetiti borbi protiv te bolesti.

U Srbiji godišnje od raka oboli oko 50.000 ljudi, a bitku sa tom bolešću izgubi 30.000.

Od ukupne količine prikupljene krvi, više od 30 odsto primenjuje se u terapiji obolelih od malignih bolesti.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za RTS da su u ovom momentu drastično smanjene sve negativne krvne grupe ali i 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad.

Kako je navela, uzrok smanjenja rezervi krvi je odlaganje operacija tokom pandemije, zbog čega su potrebe na klinikama dosta veće u poslednje vreme.

Institut za transfuziju krvi mesec februar će posvetiti borbi protiv raka i zato apeluje na sve sugrađane koji su zdravi da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *