Niko neće da vodi Savet Albanaca, u PDD i dalje razmišljaju

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. februar 2023. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će u narednim danima doneti rešenje o raspuštanju aktuelnog saziva Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) i imenovati Privremeni organ koji će voditi savet do novih izbora, najavljeno je na prošlonedeljnim konsultativnim sastancima između predstavnika ministarstva i albanskih stranaka koje imaju članove u savetu, saznaju Bujanovačke od aktera tih razgovora. Iz Alternative za promene su ponovili stav da njihovi predstavnici neće učestvovati u Privremenom organu, u Demokratskoj partiji (DP) Nagipa Arifija kažu da hoće, ali ne žele mesto predsednika, a rukovodstvo Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija će uskoro doneti odluku da li će i na koji način njeni članovi učestvovati u radu Privremenog organa.

Predstavnik Arifijeve stranke u NSA Agim Haliti rekao je Bujanovačkim da je na sastanku sa državnim sekretarom Rejhanom Kurtovićem izneo stav da članovi DP mogu da budu članovi Privremenog organa, ali ne i na čelnoj poziciji.

-Mi smo na izborima 13. novembra osvojili dva mandata u savetu i smatramo da je logično da iz redova stranaka koje su osvojile više glasova i mandata bude predložen kandidat za predsednika Privremenog organa. Dakle, naše učešće,  kao što je ranije rekao za vaš portal predsednik stranke Nagip Arifi, nije sporno, ali možemo da budemo samo članovi organa kojeg će imenovati ministarstvo – kaže Haliti za Bujanovačke.

Najviše mandata – po pet, osvojile su pobednička PDD i drugoplasirana Alternativa, međutim iz stranke predsednika Preševa Šćiprima Arifija ponovili su i posle sastanka sa Kurtovićem da članovi Alternative neće učestvovati u formiranju Privremenog organa.

-Istakao sam ponovo da je Alternativa od objavljivanja rezultata bila spremna i pozivala na razgovor sve ostale stranke da bi postigli kompromis, ali smo bili skrajnuti. Oni koji su prouzrokovali privremene mere i raspuštanje NSA biće kažnjeni od strane građana – poručio je Levent Ćazimi, kandidat ove stranke za predsednika NSA na poslednjim izborima.

Pozicija PDD po pitanju učešća u Privremenom organu biće poznata uskoro, najavio je funkcioner stranke i dosadašnji predsednik saveta Ragmi Mustafa.

Sigurno je jedino da on neće biti predsednik Privremenog organa.

-Ja ostajem pri tome, to je moj lični stav, a sve ostalo će odlučiti rukovodstvo stranke u vrlo kratkom roku – rekao je Mustafa Bujanovačkim.

Privremeni organ čine predsednik i četiri člana, koji se biraju iz reda izabranih članova Nacionalnog saveta, pri čemu se mora voditi računa o zastupljenosti izbornih lista sa kojih su izabrani članovi Nacionalnog saveta, rekao je ranije ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov za Bujanovačke.

Ministar Žigmanov: Ne favorizujem ni jednu stranku u Nacionalnom savetu Albanaca

Novi izbori, ovoga puta elektorski, a ne neposredni, raspisuju se u roku od 60 dana od raspuštanja aktuelnog saziva i moraju da budu održani u roku od 45 dana od raspisivanja.

Stranke koje su osvojile mesta u NSA na izborima 13. novembra do 13. januara nisu uspele da se dogovore o novoj većini, što je i razlog za uvođenje privremenih mera u NSA.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *