Behluli: Na Kosovu mogu bez srpskog keksa, ali kosovsko zdravstvo je zavisno od Srbije

Bujanovac, 7. februar 2023.- Društvenim mrežama i medijima na Kosovu kruže spotovi u kojima iz ambalaže proizvoda iz Srbije umesto keksa ili nečeg sličnog izlazi municija, sa ciljem da se tamošnji potrošači pozovu na bojkot ove robe. Zanimljivo, građanstvo se poziva na bojkot uglavnom prehrambenih artikala, i to onih veoma popularnih na Kosovu poput konditorkih proizvoda.

Privrednik iz Bujanovca i saradnik našeg portala Nedžat Behluli, pozivajući se na podatke privrednih komora Srbije i Kosova, kaže da ova kampanja ima efekta, ali dodaje i da tome doprinose razni pritisci kojima su tamošnji uvoznici često izloženi. Zbog toga je, kako kaže, prehrambene robe iz Srbije sve manje na rafovima kosovskih trgovina.

-Kosovo je 2016. godine iz Srbije uvezlo robu vrednu 700 miliona evra, dok je prošle godine uvoz bio vredan 360 miliona. Namerno ne spominjem 2020/21 godinu zbog korone, ali i onaj period pre toga kada uvoza gotovo i da nije bilo zbog visoke carine. Pored kampanje spotovima, vodi se i ona nevidljiva. Primera radi, uvozunici srpske robe su na meti češćih kontrola inspekcijskih organa, teže dolaze do državnih subvencija i tako dalje, objašnjava Behluli.

Prema njegovim rečima, kampanja protiv srpske robe rezultat je nezadovoljstva ne samo političke elite već i građana politikom Srbije kojom se negira nezavisnost i blokira ulazak Kosova u međunarodne institucije.

Postoji i drugi aspekt, a to je narativ o nikada jačoj Srbiji, posebno u ekonomskom i vojnom aspektu, te se građanima nameće stav da kupovinom srpske robe oni sami jačaju Vojsku Srbije, dakle svog neprijatelja. Ovo ide toliko daleko da jedna kosovska nevladina organizacija plasira teorije zavere po kojima se roba namenjena Kosovu proizvodi odvojeno od ostale jer se u nju ubacuju sastojci koji izazivaju razne bolesti, sterilitet na primer. Naravavno, iz ličnog iskustva znam da to nije tačno. kaže sagovornik Bujanovačkih.

On navodi da je meta bojkota prevashodno prehrambena roba, iako ona čini najviše 15-20 odsto uvoza iz Srbije:

-Građevinski materijal iz Srbije je nezamenljiv na Kosovu, kao i sanitarna oprema, neki tehnički uređaji. Osim toga, zdravstveni sistem na Kosovu je zavistan od Srbije odakle se uvozi kiseonik, razna sredstva za infuziju, plastični špricevi… Fokus bojkota je, dakle, hrana, ali je i to paradoks jer su vlasnici kompanija koji je proizvode u Srbiji zapravo stranci, – kaže Behluli.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *