Dom zdravlja: Ambulanta za dijabetes na raspolaganju građanima

Bujanovac, 7. februar 2023. Pomoć lekara u ambulanti za dijabetes u bujanovačkom Domu zdravlja  svakog petka zatraži u proseku 20 pacijenata. Preglede od 7 do 14 časova obavlja specijalista interne medicine dr Lejlan Sadiku, a ostalim danima u nedelji pacijenti se mogu javiti sestrama koje rade sa njim, Snežani Vasić i Džemilji Aliti, rečeno je Bujanovačkim u Domu zdravlja.

-Medicinske sestre Snežana i Đemilja su svakog dana na raspolaganju dijabetičarima, jer je fokus na pacijentima koji su na insulinu, tako da im one pokazuju kako se aplicira terapija, a ujedno i koordiniraju između pacijenta i lekara – kaže direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović.

Pacijenti koji boluju od dijabetesa, po rečima dr Pavlović, bili su u zapećku u poslednje vreme, ali ono što je dobro je da se terapija poprilično promenila i da su se na listi lekova našli novi moćni lekovi za ovu bolest.

-Novi lekovi za dijabetes, o kojima internisti pričaju sa oduševljenjem, pomeraju granice u medicini, jer se pokazalo da oni nemaju samo benefite na nivo šećera, već da osvežavaju i srčani mišić – kaže Dr Daliborka Pavlović.

Građani koji sumnjaju da boluju od dijabetesa ili traže savete kako da ovu bolest kontrolišu i smanje posledice mogu posetiti ambulantu za dijabetes i na jednom mestu saznati kako da nivo šećera u krvi održavaju u granicama normale kroz pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i redovne kontrole.

U ambulanti akcenat stavljaju na to da šećer drže u normali, da pacijenta nauče da brine o sebi i da zna da ima kome da se obrati.

Takođe, u ambulanti postoji glikozirani aparat za tromesečnu procenu nivoa šećera u krvi, dok novootkriveni pacijenti kojima je nakon pregleda utvrđen visok nivo šećera dobijaju aparat za merenje nivoa šećera u krvi.

Zakazivanje pregleda vrši se u samoj ambulanti, a građani savete mogu dobiti na albanskom i srpskom jeziku.

Ambulanta je počela sa radom septembra prošle godine, o čemu su Bujanovačke pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *