Kurti: Uslov za formiranje Zajednice srpskih opština je da zajednicu dobiju i Albanci u Srbiji

Bujanovac, 7. februar 2023. Jedan od uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu jeste osnivanje iste takve zajednice za Albance na jugu Srbije, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

„ZSO mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU“, rekao je Kurti, prenosi Kossev.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak sastao se u ponedeljak u Prištini sa Kurtijem kako bi razgovarali o evropskom predlogu, ali i o pripremama za sastanak na visokom nivou, premda nije precizirao kada će se održati.

Kurti je izjavio da Priština prihvata evropski plan za normalizaciju odnosa sa Beogradom i da je to dobra osnova za dalje diskusije i napredovanje.

„Razgovarali smo o svemu što je u predlogu, razgovarali smo o svemu što je na agendi dijaloga. Ali osnova našeg razgovora je predlog koji sam predstavio 9. septembra“, kazao je Lajčak, preneo je KoSSev.

I prilikom ove posete kazao je da sve što je u dijalogu potpisano, mora biti sprovedeno.

„Ono što moram još jednom da ponovim je pacta sun servanda, što znači da sve što je dogovoreno u dijalogu, mora da se sprovede. Ovako se dolazi do normalizacije“, kazao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa kosovskim premijerom razgovarao o šest uslova za formiranje ZSO, koje je postavila Priština, kazao je da jesu, te da je Kurtija obavestio o stavu EU, ali i nije otkrio koji je to stav.

„Razgovarali smo o ovom problemu i obavestio sam premijera o našoj poziciji. Ne želim da javno iznesem pravne analize, mislim da je bilo korisno što smo još jednom razgovarali o tome“, zaključio je.

Pored evropskog predloga, kako je kazao Lajčak, razgovarali su i o pripremama za sastanak na najvišem nivou, odnosno budućem susretu kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Želimo da se pobrinemo da idemo napred na osnovu ovog predloga i da, kada dovedemo dvojicu lidera u Brisel, sastanak bude konstruktivan“, zaključio je Lajčak.

Iz Prištine specijalni izaslanik EU putuje u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Albin Kurti kaže da Priština prihvata evropski plan za normalizaciju odnosa sa Beogradom i da je to dobra osnova za dalje diskusije i napredovanje. Kurti je rekao da će tokom razgovora u Briselu postaviti neka pitanja o tom planu.

„Neka pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima sprovođenja i rokovima uskoro će biti razmotrena tokom razgovora u Briselu. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu“, napisao je Kurti na Tviteru nakon sastanka sa Lajčakom.

On je dodao da treba intenzivirati proces dijaloga „o punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz uzajamno priznanje u centru“.

Nova poseta Lajčaka, deseta od septembra, usledila je u jeku sve češćih poziva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština i zaključi dogovor na osnovu francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *