Bujanovački SUBNOR u Biljači odao poštu Karpošu, na proleće novi spomenik na Kiseloj vodi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. februar 2023. U organizaciji bujanovačkog Opštinskog odbora SUBNOR-a (Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova) obeležena je u utorak u Biljači kod Bujanovca godišnjica pogibije narodnog heroja Hristijana Todorovskog Karpoša. Predsednik bujanovačkog SUBNOR-a Dimitrije Dimitrijević najavio je da će na proleće biti kompletno obnovljen spomenik na Kiseloj vodi.

-Počeli smo sa aktivnostima predviđenim za ovu godinu odavanjem pošte i polaganjem cveća na spomen obeležju narodnom heroju Karpošu koji je 7. februara 1944. poginuo u Biljači u borbi sa bugarskim fašistima. Žrtva boraca protiv fašista u Drugom svetskom ratu se ne sme zaboraviti i mi ćemo nastaviti da čuvamo sećanje na sve njih. Večna im slava i hvala – poručio je Dimitrijević.

Pomenu u Biljači su prisustvovali predstavnici SUBNOR-a Kumanova u Severnoj Makedoniji, udruženja boraca iz Vranja i Preševa, kao i delegacija rezervnih oficira Bujanovca.

Novo rukovodstvo bujanovačkog SUBNOR-a, sa Dimitrijevićem na mestu predsednika, izabrano je septembra prošle godine i radiće, kako najavljuje novi predsednik, na obnovi svih obeležja borbe za slobodu u ovim krajevima.

-Već na proleće će biti završena kompletna rekonstrukcija spomenika na Kiseloj vodi posvećenom  bujanovačkim skojevcima Aleksandru Stankoviću i Josifu Janjiću, koje su Bugari streljali na tom mestu 1943. godine. Ta lokacija je u katastrofalnom stanju i to će se promeniti uskoro – kaže Dimitrijević za Bujanovačke.

Dodao je da je u planu i sređivanje spomenika u Lopardincu i Božinjevcu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *