Država raspisuje konkurs za samozapošljavanje

Bujanovac, 8. februar 2023. – Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisaće tokom februara javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje, a jednokratni iznos od 300.000 dinara dobiće svi oni koji ispune propisane uslove.

Finansijsku podrška se odnosi na osobe koje se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva, prenosi portal Nova.

Pomoć pri zapošljavanju od 330.000 dinara namenjen je za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Javnim pozivima će biti precizirano koja dokumentacija je potrebna za podnošenje zahteva, delatnosti koje ne mogu biti subvencionisane, visina iznosa sredstava i druge informacije od značaja za učešće u programu.

Pored javnih poziva koje raspisuje Nacionalna služba za zapošljavanje u toku kalendarske godine se raspisuju i javni pozivi u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, kao i javni pozivi koje raspisuju lokalne samouprave uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

“U ovoj godini planirano je da pomoć za samozapošljavanje dobije 3.700 nezaposlenih, od kojih je 100 osoba sa invaliditetom”, ističu iz NSZ.

Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

Javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje, koji će biti raspisani tokom februara, biće dostupni u besplatnoj elektronskoj publikaciji o zapošljavanju „Poslovi“, kao i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs u delu Konkursi NSZ”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *