Počinje izgradnja stanova za Rome raseljene sa Kosova

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 8. februar 2023. (foto arhiva stanovi za raseljene) – Izgradnja stanova u Bujanovcu  za Rome raseljene sa Kosova, koji više od 20 godina žive u nehumanim uslovima u kolektivnom centru „Salvatore“,  počeće u narednih nekoliko meseci, potvrđeno je danas Bujanovačkim u Opštini.

Načelnik opštinskog Odeljenja za urbanizam Basri Memeti rekao je našem portalu da je javna nabavka za izvođača radova već otvorena i da je u planu izgradnja 12 stanova u ulici Jaćima Đošića, gde je 2014. godine izgrađena jedna stambena zgrada za raseljene sa Kosova. Za izgradnju novih stanova spremno je 48,7 miliona dinara iz fondova Evropske unije kroz  Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”.

Kako je rekao Memeti, za socijalno ugrožene će biti kupljeno i deset kuća u bujanovačkim selima.

Izgradnji socijalnih stanova žestoko su se protivili odbornici Alternative za promene na sednici Skupštine u februaru 2021. godine kada je određena lokacija za zgradu.

Odbornica Alternative u Bujanovcu brani čast porodica Jašari i Haradinaj

Oni su tada izneli optužbe da su stanovi na štetu Albanaca, odnosno da će promeniti etničku strukturu u Bujanovcu, kao i da će se među korisnicima  naći neko od „silovatelja 20.000 žena na Kosovu ili ubica“. Potom su i napustili vladajuću večinu i od tada su u opoziciji.

Ove navode odmah su demantovali čelnici lokalne vlasti, a potom i predstavnici OEBS-a i UNHCR-a u Srbiji.

I međunarodna zajednica podržava izgradnju socijalnih stanova u Bujanovcu

Javna nabavka za izvođača radova na izgradnji stanova biće otvorena do 3. marta, navodi se u dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

Ugovor će trajati 12 meseci, što je rok u kojem bi izgradnja stanova trebalo da bude završena.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *